Het nieuws van 18 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Tweedeling foodsector
De coronacrisis zorgt voor een tweedeling in de foodsector met aan de ene kant ondernemers die lijden onder de coronamaatregelen en aan de andere kant bedrijven die ervan profiteren. Dat meldt ABN Amro in de Sectorprognoses Food 2021/2022.

De gevolgen voor de coronacrisis voor de voedingssector zijn groot. Bedrijven die aan supermarkten leveren zien hun omzet toenemen. Horecaleveranciers hebben door de sluiting van de horeca het nakijken. In de eerste helft van dit jaar hebben zij weinig hoop op herstel van hun markt.
Het omzetverlies in de totale voedingssector is momenteel wel minder groot dan tijdens de eerste lockdown. Bedrijven zijn nu beter ingericht op de maatregelen. De daling van de afzet is minder diep, maar duurt wel langer. Volgens ABN Amro zal het herstel van de foodsector pas in de tweede helft van 2021 plaatsvinden. Op korte termijn zijn de vooruitzichten nog niet hoopvol. "Het venijn zit vooral in de duur van de lockdown. Nu de pandemie voortduurt, wordt de tweedeling tussen bedrijven die hiervan profiteren of eronder lijden, nog duidelijker zichtbaar", zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom food van ABN Amro. "Gelukkig biedt de tweede helft van dit jaar uitzicht op verbetering. Zodra de horeca en evenementensector weer opengaan, zal de afzet naar deze kanalen weer toenemen. We zagen dat de omzet in de zomer van 2020 snel weer opveerde. Dat biedt hoop voor dit jaar."

Schuldenberg restaurants en coronatestbewijs
De totale schuld in de horeca is opgelopen tot bijna €3 miljard. De gemiddelde schuld per restaurateur is opgelopen tot €90.204. Dat berekende het culinaire platform WijnSpijs.nl aan de hand van onderzoek onder 1.200 restaurants (Marketing Tribune, 1.2). Restaurants verwachten minimaal 2 jaar nodig te hebben om de schulden af te lossen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de gepresenteerde routekaart een doodsteek voor een groot deel van de restaurants. Volgens KHN geeft zo'n 50% van de horecaondernemers aan het niet langer dan zes maanden meer vol te houden. WijnSpijs en KHN roepen daarom op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca als een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. Volgens KHN kan een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven. Het moet geen doel op zich zijn (Misset Horeca, 3.1).

De impact van de tweede lockdown op de horecasector is goed te zien in de verkoop van bier. In januari daalde de bierverkoop in de horeca 92% (Misset Horeca, 1.4).

Genen neanderthalers
We kunnen de neanderthalers zowel vervloeken als bedanken voor de genen die we van hen erfden. Een Duitse en een Zweedse onderzoeker vonden een genetische neanderthaler-variant die het risico dat een patiënt met Covid-19 op de intensive care belandt met 20% zou doen verminderen (VRT NWS, 3.5). Eerder kwam een team onderzoekers al met 13 varianten die juist verband houden met een wat ernstiger ziekteverloop.
Dit artikel afdrukken