In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Tweedeling foodsector
De coronacrisis zorgt voor een tweedeling in de foodsector met aan de ene kant ondernemers die lijden onder de coronamaatregelen en aan de andere kant bedrijven die ervan profiteren. Dat meldt ABN Amro in de Sectorprognoses Food 2021/2022.
De gevolgen voor de coronacrisis voor de voedingssector zijn groot. Bedrijven die aan supermarkten leveren zien hun omzet toenemen. Horecaleveranciers hebben door de sluiting van de horeca het nakijken. In de eerste helft van dit jaar hebben zij weinig hoop op herstel van hun markt.
Het omzetverlies in de totale voedingssector is momenteel wel minder groot dan tijdens de eerste lockdown. Bedrijven zijn nu beter ingericht op de maatregelen. De daling van de afzet is minder diep, maar duurt wel langer. Volgens ABN Amro zal het herstel van de foodsector pas in de tweede helft van 2021 plaatsvinden. Op korte termijn zijn de vooruitzichten nog niet hoopvol. "Het venijn zit vooral in de duur van de lockdown. Nu de pandemie voortduurt, wordt de tweedeling tussen bedrijven die hiervan profiteren of eronder lijden, nog duidelijker zichtbaar", zegt Nadia Menkveld, sectoreconoom food van ABN Amro. "Gelukkig biedt de tweede helft van dit jaar uitzicht op verbetering. Zodra de horeca en evenementensector weer opengaan, zal de afzet naar deze kanalen weer toenemen. We zagen dat de omzet in de zomer van 2020 snel weer opveerde. Dat biedt hoop voor dit jaar."
Schuldenberg restaurants en coronatestbewijs
De totale schuld in de horeca is opgelopen tot bijna €3 miljard. De gemiddelde schuld per restaurateur is opgelopen tot €90.204. Dat berekende het culinaire platform WijnSpijs.nl aan de hand van onderzoek onder 1.200 restaurants (Marketing Tribune, 1.2). Restaurants verwachten minimaal 2 jaar nodig te hebben om de schulden af te lossen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de gepresenteerde routekaart een doodsteek voor een groot deel van de restaurants. Volgens KHN geeft zo'n 50% van de horecaondernemers aan het niet langer dan zes maanden meer vol te houden. WijnSpijs en KHN roepen daarom op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca als een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. Volgens KHN kan een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven. Het moet geen doel op zich zijn (Misset Horeca, 3.1).
De impact van de tweede lockdown op de horecasector is goed te zien in de verkoop van bier. In januari daalde de bierverkoop in de horeca 92% (Misset Horeca, 1.4).
Genen neanderthalers
We kunnen de neanderthalers zowel vervloeken als bedanken voor de genen die we van hen erfden. Een Duitse en een Zweedse onderzoeker vonden een genetische neanderthaler-variant die het risico dat een patiënt met Covid-19 op de intensive care belandt met 20% zou doen verminderen (VRT NWS, 3.5). Eerder kwam een team onderzoekers al met 13 varianten die juist verband houden met een wat ernstiger ziekteverloop.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
ABN AMRO: 'Tweespalt in voedingsindustrie houdt aan'
FoodHolland -
Vermaat: gesloten locaties afhaalpunt Too Good To Go
MissetHoreca -
Consultants rewrite the recipe for Covid-hit restaurant chains
The Financial Times -
Ahold en bol.com draaien recordomzet dankzij pandemie
NRC -
Ahold Delhaize breaks records after a strong quarter
RetailDetail -
Tweespalt in voedingsindustrie houdt aan
ABN AMRO
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
KHN: coronatestbewijs is hulpmiddel, geen doel op zich
MissetHoreca -
Why Deliberately Infect People With the Coronavirus?
Bloomberg -
Covid and suicide: Japan's rise a warning to the world?
BBC -
Huidige coronabeleid levert ‘excessieve schade’ op
NRC -
Van neanderthalers geërfde genen vergroten én verminderen het risico op ernstig verloop COVID-19
VRT Nws
4. Overig
-
U.S. life expectancy falls by a year as Covid causes biggest drop since WWII
NBC News -
Life expectancy in the U.S. fell by a full YEAR in the first half of 2020, CDC finds
Daily Mail -
Een ding is duidelijk aan de coronamiljarden van de EU: het is voor niemand een feestje
NRC -
Wildly unfair': UN says 130 countries have not received a single Covid vaccine dose
The Guardian -
Alle aandacht van Brussel gaat naar de nieuwe varianten van het coronavirus
Trouw
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
3. Het ‘nieuwe gezond’
6. 1 dosis Pfizer is eigenlijk al voldoende volgens de ‘gezondheidsexperts’. Globe and Mail
1.3 ''belastingschuld door corona dreigt bedrijven fataal te worden''
Als de lockdowns bedrijven niet laten omvallen doet de belastingdienst het wel, soms zal je haast denken dat de bedoeling van de lockdowns is om het MKB te slopen ten gunste van de grootgrutters.
4. Overig
6. Waarom politiek en artsen medisch onderzoek naar vitamine D en COVID-19 negeren. CounterPunch