Het nieuws van 17 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Coronatijd: eeuwigheid of voorbij gevlogen?
Lange aaneengesloten grijze dagen die lang duren. Toch voelt het alsof het coronajaar voorbij is gevlogen voor iedereen die Kustaw Bessems sprak.

Bessems vraagt zich in de Volkskrant (3.5) af waarom dit “verschrikkelijke” jaar niet als een eeuwigheid voelt. Het gebrek aan hoogtepunten lijkt de meest voor de hand liggende verklaring. Je maakt een soort foto’s van herinneringen en daaruit destilleert je brein het tijdsverloop tussen de memorabilia.

In een jaar met weinig gedenkwaardige gebeurtenissen hebben we minder van die mentale foto’s gemaakt. Onze hersenen zouden daaruit concluderen dat het afgelopen jaar nooit een heel jaar kan zijn geweest. Sociaal als we zijn, onthouden mensen mede gebeurtenissen doordat we weten wie erbij was. Corona verminderde de sociale omgang en dus de kans dat je iets opslaat. Stress kan je het gevoel geven dat de tijd langzaam gaat. Maar stress kan er juist ook de oorzaak zijn dat je de gebeurtenissen niet goed kon opslaan waardoor de tijd weer korter lijkt. Waarom de tijd nu weer langer lijkt te duren? Doordat we ons instellen op een datum wanneer we uit de ‘ellende’ zijn, worden we ons nu weer bewust van de tijd. Bewustzijn van tijd maakt dat tijd lang duurt. Raak je er ook nog van in de stress, dan wordt het een nóg ergere martelgang.

'Long Covid'
Op Knack (3.1) een longread over onder meer de stand van zaken tot nu toe over ‘lange Covid’. Van 1 op de 3 tot driekwart van de mensen kunnen nog lang na een besmetting met het coronavirus last hebben van allerlei aandoeningen blijkt uit verschillende onderzoeken. Vermoeidheid, koorts, ademhalingsproblemen, concentratiestoornissen, angstaanvallen, depressies: de lijst wordt steeds langer. Zo goed als alle organen in een lichaam kunnen worden getroffen, hoewel niet bij iedereen even erg. Er is een grote individuele variabiliteit in de ernst van de fysieke reacties. Ook kunnen de symptomen pas weken na de virale infectie opduiken, zelfs bij mensen die amper last hadden van het virus, zelfs kinderen. Aan de andere kant kan ook de angst voor blijvende problemen mensen mentaal raken.

Vrouwen lijken meer te lijden onder 'long Covid' dan mannen. Mogelijk omdat ze taaier zijn en minder makkelijk sterven dan mannen, zodat er minder zieke mannen in de langecovidtabellen terechtkomen. Auto-antistoffen zijn mogelijk de belangrijkste oorzaak van de symptomen van lange covid. Misschien zien ze de afvalresten van door het virus geïnfecteerde en vernietigde cellen ten onrechte als vijandig materiaal. De Amerikanen vinden de langetermijngevolgen van een coronabesmetting zo opvallend dat ze meer dan $1 miljard uittrekken voor onderzoek naar ‘long Covid’.
Dit artikel afdrukken