Tijdens de coronapandemie zijn Britten voedselveiliger gaan koken maar voedselonveiliger gaan eten. Dat zit zo, blijkt uit een onderzoek door de Britse Food Standards Agency (FSA) naar gedrag in particuliere en professionele keukens: mensen gingen tijdens de pandemie vaker hun handen wassen, keukens werden vaker schoongemaakt en fruit en groenten werden beter gewassen. De COVID-19 consumer tracker liep van april 2020 tot oktober 2021 en nam voedselonzekerheid, voedselveilig gedrag en zorgen rondom de veiligheid van het eten onder de loep (Food Safety News, 3.4).

Zo blijkt uit het onderzoek dat mensen in de coronatijd meer thuis zelf gingen koken. Dat had als consequentie dat het vaker mis ging met invriezen en ontdooien, kruisbesmettingen en het veilig bewaren van voedingsmiddelen en kliekjes.

Tijdens de pandemie nam het aantal mensen toe dat eten ook na de uiterste houdbaarheidsdatum opat. Vóór de pandemie waagde 40% van de Britten zich nog aan kaas als die over de datum was, in de onderzoeksperiode liep dat op tot 50%. Hetzelfde gold voor verpakte salade (van 37 naar 47%), melk (van 27 naar 43%) gegaard vlees (van 29 naar 42%) en gerookte vis (van 16 naar 24%).

Het percentage Britten dat zich zorgen maakte over de voedselhygiëne van een restaurantkeuken of afhaalrestaurant steeg van 38% in januari 2021 tot 46% in oktober 2021. En zelfs het in Groot-Brittannië verbouwde voedsel werd met enig wantrouwen bekeken: in december 2020 maakte 26% van de Britten zich zorgen over de kwaliteit van het in eigen land verbouwde voedsel. In oktober 2021 was dat 34%. Over de kwaliteit en voedselveiligheid van geïmporteerd voedsel was in oktober 2021 meer dan de helft van de respondenten ernstig bezorgd.

Dit artikel afdrukken