Coronavaccinfraude
Interpol heeft maandag een wereldwijd alert doen uitgaan om te waarschuwen tegen criminelen die regeringen nep-Covid-19 vaccinaties aanbieden. Aanleiding waren zo'n 60 aanbiedingen in 40 landen waar een luchtje aan zat, schrijft Bloomberg (4.1). De criminelen deden zich voor als vertegenwoordigers van een vaccinproducent of van een overheidsorganisatie die de logistiek van vaccins onder haar hoede heeft. Ze maken gebruik van zowel persoonlijke als zakelijke e-mailaccounts en zoeken ook telefonisch contact.

Deze waarschuwing is de meest recente in een reeks pogingen de criminaliteit, die volgens Interpol in elke fase van de pandemie voorkwam, te bestrijden. Zo maakten criminelen websites en e-mailaccounts om beschermende producten te verkopen, proberen ze fake vaccins te verkopen en vallen ze met ransomware kritische infrastructuur aan.

Eerder al schreven we op Foodlog over fraude met corona-vrij verklaringen en over voedselfraude in het spoor van Covid-19.

Pass sanitaire leidt tot fors omzetverlies
Op Franceinfo (1.2) klagen horecaondernemers in de Morbihan over de omzetdaling als gevolg van de verplichte gezondheidspas (pass sanitaire) bij restaurants en cafe's. Ze worden geconfronteerd met dalingen van 20 tot 50%. Maar het kan nog erger. In het zuid-Franse Montauban lopen de verliezen sinds de invoering van de pas op tot zo'n 50% tot 70%. De cafe's hebben het meest te lijden onder het verlies van klandizie, terwijl augustus gewoonlijk de drukste maand van het jaar is. Het probleem? Veel jongeren zijn niet gevaccineerd en blijven weg.
Dit artikel afdrukken