Vandaag het nieuws van 17 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Farmaceut Moderna neemt het op tegen biotechbedrijven Pfizer en BioNTecht in de 'race naar een corona-vaccin' (de Volkskrant, zie 3.5). Met een effectiviteit van 94,5 procent lijkt het vaccin van Moderna nog hoopgevender dan de ruim 90% van zijn directe concurrent Pfizer. 30.000 proefpersonen uit de VS kregen het vaccin in een dubbelblinde test toegediend (ofwel het vaccin, ofwel een placebo). Van hen raakten 95 personen besmet in het dagelijks leven, 90 uit de placebogroep en 5 uit de vaccingroep. Een groot voordeel van het Moderna-vaccin is dat een temperatuur van -20 graden Celsius al volstaat om het te bewaren (Het Financieele Dagblad, zie 3.3). Het vaccin van Pfizer en BioNTech moet bewaard worden bij -70 graden en brengt daardoor meer complicaties met zich mee. De Volkskrant voorziet een toekomst met een 'menukaart' aan corona-vaccins, met elk zijn eigen voor- en nadelen zoals het prijskaartje. Een vaccin van Moderna gaat naar verwachting €35 per prik kosten; dat van Pfizer kost de helft.

Het kabinet wil zorgmedewerkers en kwetsbare groepen als eersten vaccineren, wanneer er straks een vaccin op de markt is (De Telegraaf, zie 3.6). Het gaat om een groep van 3,5 miljoen mensen, onder wie ’kwetsbaren’ die ouder zijn dan 70 jaar én niet zelfredzaam zijn, volwassenen met risicovolle aandoeningen (zoals suikerziekte, hartpatiënten, longziekten) en mensen met ernstig overgewicht. Een tweede levering vaccins wil het kabinet inzetten voor mensen met vitale beroepen. Pas daarna kan de 'gewone' bevolking rekenen op een inenting. Beleidsmakers en wetenschappers vroegen 2.000 Belgen wie als eerst toegang zou moeten krijgen tot een vaccin. De Belgen vonden dat naast chronisch zieken en essentiële werkers, ook superverspreiders voorrang moeten krijgen op een inenting. Ook vonden zij dat het oordeel van wetenschappers ethisch doorslaggevend moet zijn (VRT news, zie 3.1).

Tijdens de persconferentie van vanavond besteedde premier Marc Rutte opvallend veel aandacht aan Sinterklaas. Niet alleen gaf Sinterklaas het goede voorbeeld met een 'corona-proof' intocht zei hij, ook doet de Sint "zijn inkopen alleen." Als Nederland dat voorbeeld volgt en zich goed aan de met ingang van woensdagnacht 00.00 uur weer wat versoepelde maatregelen houdt, dan zit er half december wellicht iets meer ruimte in. Hoe we kerst en Oud&Nieuw mogen vieren, zullen we dan pas weten. Een echte 'exit' zal er op z'n vroegst per half januari inzitten, benadrukte minister Hugo de Jonge. Nu volhouden dus - en dat kunnen we, zei Rutte - om elkaar straks een groot kerstcadeau te kunnen geven.

Dit artikel afdrukken