Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Vandaag het nieuws van 16 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Sterrenrestaurant Joelia in Rotterdam, gevestigd in het Rotterdamse Hilton, kwam vandaag in opspraak omdat het een 'truc' toepaste om toch open te kunnen blijven (zie 2.1). Voor €10 extra werden gasten ingeschreven als hotelgast in het Hilton Hotel. Wie blijft slapen, mag toch komen eten - maar in dit geval was het slechts een administratief trucje; echt slapen in het Hilton is wat duurder. Eigenaar en chef-kok Mario Ridder denkt niet dat hij iets verkeerd doet. "Dit valt binnen de regels. Als je hotelgast bent, mag je gebruik maken van de faciliteiten van het hotel. Dus ook van het restaurant dat een entree via de lobby heeft. Binnen houden we ons uiteraard aan alle maatregelen zoals afstand houden, maximaal dertig mensen en geen alcohol na acht uur 's avonds."
De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaf aan te onderzoeken of deze aanpak legaal is (zie 2.2). Inmiddels heeft het restaurant al aangegeven te stoppen met het aanbieden van diners voor niet-hotelgasten (zie 2.3). De zaak kreeg veel negatieve reacties op die 'truc'. Maar het restaurant biedt klanten al jaren de mogelijkheid van een overnachting met diner, reageert chef-kok Mario Ridder. "We doen nu niets anders. Dit is ook geen slimme truc", valt te lezen in een persbericht. Hotelgasten die niet komen eten, worden als het ware vervangen door gasten van buiten. Het 'supplement' heeft volgens Ridder een zeer negatieve mediastroom op gang gebracht. "Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen voor het hoofd te stoten." Daarop is besloten de deuren van het restaurant de komende vier weken toch gesloten te houden. Dat besluit is genomen in overleg met de gemeente Rotterdam. Wel zijn er nog afhaaldiners te koop.
Dat de coronacrisis niet alleen maar kommer en kwel is, bewijzen de resultaten van een enquête door Motivaction in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis (zie 3.1). Veel Nederlanders zijn juist nu bezig met een gezondere levensstijl. Beter eten, meer bewegen en letten op voldoende slaap. Toch ervaart de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar negatieve emoties als angst, verdriet en schaamte en kan daardoor zichzelf maar moeilijk motiveren.
Kleine veranderingen in je patronen kunnen al vermoeidheid en somberte tegengaan, aldus Hanno Pijl, hoogleraar en internist bij het LUMC: "Loop een blokje om terwijl je belt met een vriend. Woon je in een flat, pak dan wat vaker de trap in plaats van de lift. Elk bescheiden resultaat is er eentje om trots op te zijn. Zo houd je het makkelijker vol." Bewegen draagt bovendien bij aan een weerbaar immuunsysteem, terwijl stilzitten indirect het immuunsysteem verstoort.
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Sterrenrestaurant Joelia in Rotterdam, gevestigd in het Rotterdamse Hilton, kwam vandaag in opspraak omdat het een 'truc' toepaste om toch open te kunnen blijven (zie 2.1). Voor €10 extra werden gasten ingeschreven als hotelgast in het Hilton Hotel. Wie blijft slapen, mag toch komen eten - maar in dit geval was het slechts een administratief trucje; echt slapen in het Hilton is wat duurder. Eigenaar en chef-kok Mario Ridder denkt niet dat hij iets verkeerd doet. "Dit valt binnen de regels. Als je hotelgast bent, mag je gebruik maken van de faciliteiten van het hotel. Dus ook van het restaurant dat een entree via de lobby heeft. Binnen houden we ons uiteraard aan alle maatregelen zoals afstand houden, maximaal dertig mensen en geen alcohol na acht uur 's avonds."
De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaf aan te onderzoeken of deze aanpak legaal is (zie 2.2). Inmiddels heeft het restaurant al aangegeven te stoppen met het aanbieden van diners voor niet-hotelgasten (zie 2.3). De zaak kreeg veel negatieve reacties op die 'truc'. Maar het restaurant biedt klanten al jaren de mogelijkheid van een overnachting met diner, reageert chef-kok Mario Ridder. "We doen nu niets anders. Dit is ook geen slimme truc", valt te lezen in een persbericht. Hotelgasten die niet komen eten, worden als het ware vervangen door gasten van buiten. Het 'supplement' heeft volgens Ridder een zeer negatieve mediastroom op gang gebracht. "Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen voor het hoofd te stoten." Daarop is besloten de deuren van het restaurant de komende vier weken toch gesloten te houden. Dat besluit is genomen in overleg met de gemeente Rotterdam. Wel zijn er nog afhaaldiners te koop.
Dat de coronacrisis niet alleen maar kommer en kwel is, bewijzen de resultaten van een enquête door Motivaction in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis (zie 3.1). Veel Nederlanders zijn juist nu bezig met een gezondere levensstijl. Beter eten, meer bewegen en letten op voldoende slaap. Toch ervaart de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar negatieve emoties als angst, verdriet en schaamte en kan daardoor zichzelf maar moeilijk motiveren.
Kleine veranderingen in je patronen kunnen al vermoeidheid en somberte tegengaan, aldus Hanno Pijl, hoogleraar en internist bij het LUMC: "Loop een blokje om terwijl je belt met een vriend. Woon je in een flat, pak dan wat vaker de trap in plaats van de lift. Elk bescheiden resultaat is er eentje om trots op te zijn. Zo houd je het makkelijker vol." Bewegen draagt bovendien bij aan een weerbaar immuunsysteem, terwijl stilzitten indirect het immuunsysteem verstoort.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Sterrenrestaurant Joelia blijft als enige open dankzij truc: ‘Misschien mag het zo, maar ik heb als klant bedankt’
De Telegraaf -
Veiligheidsregio onderzoekt of hotelconstructie van Rotterdams restaurant mag
NU.nl -
Sterrenrestaurant Joelia stopt met ‘truc’ om open te blijven: We willen mensen niet tegen hoofd stoten
AD -
Contactless Vending Of Cooked Convenience Meals Comes To Calgary
Forbes -
Zelfscannen en contactloos betalen wint het nog van online boodschappen
Metro -
Bierbrouwers gaan bij tweede horecasluiting voor maatwerk
NU.nl -
Tweede lockdown: op zoek naar nieuwe omzetstromen
Misset Horeca
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Gezonder leven in coronatijd: Hanneke wandelt elke dag, Luka viel 14 kilo af
AD -
Belgische 'bloedfabriek' levert Covid-19-antistoffen voor wereldwijde alliantie
De Tijd -
Covid-19: Is Sweden getting it right?
BBC -
Thirty-year failure to tackle preventable disease fuelling global Covid pandemic
The Guardian -
Wie krijgt eerst het vaccin? Europese Commissie wil uniforme regels
De Standaard -
Handen was je niet voor jezelf, maar voor een ander: ‘Je wil toch geen dader zijn?’
AD -
Brussel tegen EU-lidstaten: begin nu met voorbereidingen voor vaccinatie
NOS -
Het coronavirus krijgt minder vat op Afrika dan voorspeld. Wat als het straks wel hard toeslaat?
Trouw
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
4. Overig
3. Praten of zingen: om Het Virus op te lopen maakt dit geen verschil mits je het mezzoforte houdt. MedicalXpress