Vandaag het nieuws van 16 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Sterrenrestaurant Joelia in Rotterdam, gevestigd in het Rotterdamse Hilton, kwam vandaag in opspraak omdat het een 'truc' toepaste om toch open te kunnen blijven (zie 2.1). Voor €10 extra werden gasten ingeschreven als hotelgast in het Hilton Hotel. Wie blijft slapen, mag toch komen eten - maar in dit geval was het slechts een administratief trucje; echt slapen in het Hilton is wat duurder. Eigenaar en chef-kok Mario Ridder denkt niet dat hij iets verkeerd doet. "Dit valt binnen de regels. Als je hotelgast bent, mag je gebruik maken van de faciliteiten van het hotel. Dus ook van het restaurant dat een entree via de lobby heeft. Binnen houden we ons uiteraard aan alle maatregelen zoals afstand houden, maximaal dertig mensen en geen alcohol na acht uur 's avonds."

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaf aan te onderzoeken of deze aanpak legaal is (zie 2.2). Inmiddels heeft het restaurant al aangegeven te stoppen met het aanbieden van diners voor niet-hotelgasten (zie 2.3). De zaak kreeg veel negatieve reacties op die 'truc'. Maar het restaurant biedt klanten al jaren de mogelijkheid van een overnachting met diner, reageert chef-kok Mario Ridder. "We doen nu niets anders. Dit is ook geen slimme truc", valt te lezen in een persbericht. Hotelgasten die niet komen eten, worden als het ware vervangen door gasten van buiten. Het 'supplement' heeft volgens Ridder een zeer negatieve mediastroom op gang gebracht. "Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen voor het hoofd te stoten." Daarop is besloten de deuren van het restaurant de komende vier weken toch gesloten te houden. Dat besluit is genomen in overleg met de gemeente Rotterdam. Wel zijn er nog afhaaldiners te koop.

Dat de coronacrisis niet alleen maar kommer en kwel is, bewijzen de resultaten van een enquête door Motivaction in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis (zie 3.1). Veel Nederlanders zijn juist nu bezig met een gezondere levensstijl. Beter eten, meer bewegen en letten op voldoende slaap. Toch ervaart de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar negatieve emoties als angst, verdriet en schaamte en kan daardoor zichzelf maar moeilijk motiveren.

Kleine veranderingen in je patronen kunnen al vermoeidheid en somberte tegengaan, aldus Hanno Pijl, hoogleraar en internist bij het LUMC: "Loop een blokje om terwijl je belt met een vriend. Woon je in een flat, pak dan wat vaker de trap in plaats van de lift. Elk bescheiden resultaat is er eentje om trots op te zijn. Zo houd je het makkelijker vol." Bewegen draagt bovendien bij aan een weerbaar immuunsysteem, terwijl stilzitten indirect het immuunsysteem verstoort.
Dit artikel afdrukken