En weer moet de horeca omschakelen door de coronamaatregelen van het kabinet. Sinds afgelopen weekend moet de horeca om 20.00u sluiten, tot grote teleurstelling van veel ondernemers in de horeca en catering. Want lang tafelen zit er niet in als je al om 20.00u dicht moet, en "wie vroeger dicht moet, ziet mensen bovendien haasten en daarom ook minder uitgeven," zegt horecaondernemer Frank Streefland in RTL Nieuws (2.1).

En dus belde hij (en met hem vele andere restaurateurs) al zijn klanten en reserveringen of ze al om 15.00u wilden komen dineren. En tuigt hij zijn thuisbezorgpoot weer op, met onder meer speciale luxe kerst- en borrelboxen. "Ik heb gisteren voor 5.500 euro aan dozen besteld. Het is een risico, maar ik moet me voorbereiden." Andere restaurants kiezen voor dineren tussen 17.00u en 20.00u. Of voor de dunch, een kruising tussen lunch en diner. Maar een dunch alleen is niet genoeg om de normale omzet goed te maken, vrezen veel restaurants. Het kabinet zou volgens hen met een ruimhartige steunmaatregel op de proppen moeten komen. Het kabinet lijkt vooralsnog niets te voelen voor een volledige compensatie van de geleden schade.

Britten kunnen opgelucht adem halen: er zal tijdens kerstmis "zeker geen tekort aan kalkoenen zijn" (VILT, 1.1). Volgens de Britse sectororganisatie BPC (British Poultry Council) "zal iedereen die dat wil een kalkoen kunnen kopen," al is er wellicht wel wat minder keuze dan andere jaren. "De productie werd gestroomlijnd en de variëteiten beperkt", aldus de BPC. Dat was nodig doordat als gevolg van de coronacrisis in combinatie met de brexit tienduizenden buitenlandse arbeidskrachten Groot-Brittannië hebben verlaten. Er ontstonden arbeidstekorten in verschillende sectoren, waaronder de slachthuizen en de transportsector. Daarbovenop kwam nog de dure gasprijs, die op zijn beurt kunstmestfabrieken noopte tot een tijdelijke sluiting en dat had dan weer een impact op de productie van CO2, dat nodig is om de dieren te slachten.
Dit artikel afdrukken