Supermarktomzet
Het afgelopen pandemie-jaar draaiden supermarktomzetten recordomzetten door de hamsterpiek en toegenomen thuisconsumptie. Voor 2022 verwacht marktonderzoeksbureau IRI een daling. IRI voorspelt voor komend jaar een daling van 1,2% van de totale supermarktomzet (inclusief online) ten opzichte van 2021, schrijft Food Personality (1.4). Uitgangspunt daarbij is dat er geen beperkende maatregelen zijn en dat de horeca weer volledig open is. Komen er wel coronamaatregelen, dan is een lichte groei denkbaar. Voor dit jaar verwacht IRI nog een omzetgroei van 1,5%. De groei van de omzet in 2021 is vooral te danken aan de maanden januari en februari. In die maanden lag de omzetgroei van de supermarkten nog boven de 10%, omdat er een jaar eerder nog geen sprake was van Covid-19.

Zorgen over biermarkt
De Nederlandse Brouwers (Misset Horeca 1.2) maken zich zorgen over de biermarkt. Er is een licht herstel te zien, maar dat is nog heel broos, aldus de koepelorganisatie. De fors gedaalde verkopen aan de horeca worden maar ten dele gecompenseerd door de thuisconsumptie.

In totaal verkochten brouwerijen in het eerste halfjaar bijna 5,5 miljoen hectoliter bier in Nederland. Dat is een half miljoen hectoliter minder (-8,4%) dan in de eerste helft van het pre-corona-jaar 2019 en maar zo’n 200.000 hectoliter meer dan in de eerst helft van het covid-jaar 2020. De cijfers van de horeca zijn over de hele linie slecht, wel liet de bierverkoop aan de horeca in juni een plus zien. Er was sprake van een grote inhaalvraag doordat de biertanks leeg waren en horeca geen voorraad meer had. Nu de eerste versoepelingen weer terug zijn gedraaid, zijn er zorgen voor het tweede helft van het jaar.

“We houden ons hart vast voor wat ons de komende tijd te wachten staat. Laten we hopen dat het aantal besmettingen weer snel onder controle is en de recente aanscherpingen weer teruggedraaid kunnen worden [...] Deze sector is onevenredig zwaar door de crisis getroffen en verdient alle steun en ruimte om daarvan te herstellen”, aldus Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers.

Razendsnel
Ondertussen steeg het reproductiegetal naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid, schrijft het AD (3.6). Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt. De tot nu toe hoogste stand ooit was 2,2, in februari vorig jaar.

Buurlanden België en Duitsland scherpen de regels aan voor 'vuurrode reizigers' uit Nederland. Duitsland merkt ons land vanaf zondag aan als risicogebied; wie afreist moet een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat kunnen tonen of recent hersteld zijn van corona. Het land raadt inwoners ook af om naar Nederland te reizen, schrijft Deutsche Welle (3.3). Ook in België is een negatieve coronatest nodig voor wie niet volledig is ingeënt tegen het coronavirus. Bij doorreis is dat niet nodig.

'Boris, doe het niet'
Maar liefst 1.200 internationale wetenschappers waarschuwen tegen de aankomende ontgrendeling in Engeland. Het plan van Boris Johnson is om per maandag 19 juli vrijwel alle Britse coronabeperkingen op te heffen. De experts noemen het een bedreiging voor de wereld, schrijft The Guardian (4.1). Het 'onethische experiment' zou een vruchtbare voedingsbodem kunnen bieden aan de ontwikkeling van vaccinresistente varianten. Omdat Groot-Brittannië een mondiaal vervoersknooppunt is, zou elke nieuwe variant zich snel over de wereld verspreiden.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken