Het afgelopen pandemie-jaar draaiden supermarktomzetten recordomzetten door de hamsterpiek en toegenomen thuisconsumptie. Voor 2022 verwacht marktonderzoeksbureau IRI een daling. IRI voorspelt voor komend jaar een daling van 1,2% van de totale supermarktomzet (inclusief online) ten opzichte van 2021, schrijft Food Personality (1.4). Uitgangspunt daarbij is dat er geen beperkende maatregelen zijn en dat de horeca weer volledig open is. Komen er wel coronamaatregelen, dan is een lichte groei denkbaar. Voor dit jaar verwacht IRI nog een omzetgroei van 1,5%. De groei van de omzet in 2021 is vooral te danken aan de maanden januari en februari. In die maanden lag de omzetgroei van de supermarkten nog boven de 10%, omdat er een jaar eerder nog geen sprake was van Covid-19.
Zorgen over biermarkt
De Nederlandse Brouwers (Misset Horeca 1.2) maken zich zorgen over de biermarkt. Er is een licht herstel te zien, maar dat is nog heel broos, aldus de koepelorganisatie. De fors gedaalde verkopen aan de horeca worden maar ten dele gecompenseerd door de thuisconsumptie.
In totaal verkochten brouwerijen in het eerste halfjaar bijna 5,5 miljoen hectoliter bier in Nederland. Dat is een half miljoen hectoliter minder (-8,4%) dan in de eerste helft van het pre-corona-jaar 2019 en maar zo’n 200.000 hectoliter meer dan in de eerst helft van het covid-jaar 2020. De cijfers van de horeca zijn over de hele linie slecht, wel liet de bierverkoop aan de horeca in juni een plus zien. Er was sprake van een grote inhaalvraag doordat de biertanks leeg waren en horeca geen voorraad meer had. Nu de eerste versoepelingen weer terug zijn gedraaid, zijn er zorgen voor het tweede helft van het jaar.
“We houden ons hart vast voor wat ons de komende tijd te wachten staat. Laten we hopen dat het aantal besmettingen weer snel onder controle is en de recente aanscherpingen weer teruggedraaid kunnen worden [...] Deze sector is onevenredig zwaar door de crisis getroffen en verdient alle steun en ruimte om daarvan te herstellen”, aldus Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers.
Razendsnel
Ondertussen steeg het reproductiegetal naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid, schrijft het AD (3.6). Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt. De tot nu toe hoogste stand ooit was 2,2, in februari vorig jaar.
Buurlanden België en Duitsland scherpen de regels aan voor 'vuurrode reizigers' uit Nederland. Duitsland merkt ons land vanaf zondag aan als risicogebied; wie afreist moet een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat kunnen tonen of recent hersteld zijn van corona. Het land raadt inwoners ook af om naar Nederland te reizen, schrijft Deutsche Welle (3.3). Ook in België is een negatieve coronatest nodig voor wie niet volledig is ingeënt tegen het coronavirus. Bij doorreis is dat niet nodig.
'Boris, doe het niet'
Maar liefst 1.200 internationale wetenschappers waarschuwen tegen de aankomende ontgrendeling in Engeland. Het plan van Boris Johnson is om per maandag 19 juli vrijwel alle Britse coronabeperkingen op te heffen. De experts noemen het een bedreiging voor de wereld, schrijft The Guardian (4.1). Het 'onethische experiment' zou een vruchtbare voedingsbodem kunnen bieden aan de ontwikkeling van vaccinresistente varianten. Omdat Groot-Brittannië een mondiaal vervoersknooppunt is, zou elke nieuwe variant zich snel over de wereld verspreiden.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Britse bedrijven zonder personeel door quarantainegolf
Het Financieele Dagblad -
Nederlandse Brouwers: biermarkt herstelt zich maar heel langzaam
MissetHoreca -
Corona in de horeca: het café kan weer open, maar wie tapt het bier?
de Volkskrant -
IRI verwacht daling in supermarktomzet 2022 van -1,2% | FoodPersonality
Food Personality -
IRI: ‘Supermarktomzet daalt in 2022 met 1,2 procent’
Distrifood -
Coronaproblemen winkels kunnen prijzen voor consument opdrijven
Het Financieel Dagblad
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Move over immunity: Weight management, mental health rise as consumers remerge from lockdowns
FoodNavigator -
RIVM: 11.363 nieuwe besmettingen, r-getal op hoogste niveau ooit
NOS -
Coronavirus digest: Germany warns against travel to Netherlands and Greece
Deutsche Welle -
Duitsland bestempelt Nederland als risicogebied
Het Financieele Dagblad -
Identification of over 200 long COVID symptoms prompts call for UK screening programme
Eurekalert -
Virus verspreidt razendsnel, reproductiegetal coronavirus stijgt naar record: 2,91
AD -
Gratis zelftests voor terugkerende reizigers op luchthavens
Rijksoverheid -
If Covid-19 is a seasonal virus, why is it spreading during the summer?
The Guardian -
Werknemers stellen baas aansprakelijk voor coronabesmetting
BNR -
Bijna de helft van de coronapatiënten heeft complicaties na ontslag ziekenhuis
NRC
4. Overig
-
England’s Covid unlocking is threat to world, say 1,200 scientists
The Guardian -
Reacties op coronamaatregelen: ‘Virus blijft muteren en vierde coronagolf staat voor de deur’
AD -
Rood of niet, Nederlandse vakantieganger nog welkom
Het Parool -
Corona nekt minder bedrijven dan verwacht
BNR -
Met minder uren werken werden tijdens pandemie honderdduizenden banen gered
Het Financieele Dagblad -
Het kabinet prutst, maar het is toch echt het virus dat de economie lamlegt
de Volkskrant -
Acht lessen uit de pandemie, in een land dat zich eenvoudig plooit naar de omstandigheden
de Volkskrant -
WHO Chief Calls on China to Cooperate With Covid Investigation
Bloomberg
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#14 Toen er in januari niet veel aandacht aan besteed werd, dachten de heren we sturen wel een bericht naar de krant.
4. Overig
9. 'Rare' genome proves Covid was made in Chinese lab: US experts. National Herald
Die negatieve verassing is geen grote verassing voor me, daar loop ik ook lang genoeg voor rond.
Het is een vorm van impliciete arrogantie (of onzekerheid als je wilt). Misschien wel de belangrijkste les (verbazing) die ik zelf in mijn jonge jaren heb geleerd bij de WUR (toen nog DLO):
“Je kreeg een oplossing op basis van de expertise waar je op dat moment het eerste contact mee had”. Het is nu niet veel beter. Maar ik denk dat twee zaken gewoon verduffend moeilijk zijn: a) erkennen dat het multidisciplinair is (en dus dat je eigen expertise niet het belangrijkste is), b) het zoeken naar meerdere oplossing, en afwegen, en daarna gaan doen, niet iets voor de academische instituten is.
Maar er gaan teveel grote dingen mis:
- biofuels en houtstook.
- denken dat er een relatie is tussen productie (van vee) en consumptie.
- blijven hangen in ‘onderzoek’, terwijl we moeten gaan doen.
- COVID (Rutte erkent dus eindelijk dat het vooral mis kan gaan binnen met slechte ventilatie).
En waar we over tien jaar het over gaan hebben:
- inzet op waterstof (via het gas net) was. Een beetje dom.
- huizen van het gas af was een verkeerde strategie.
- op kennisinstensieve onderwerpen is decentralisatie onhandig.
En nog zo meer.
je heb gelijk, het gaat over het lef om je kwetsbaar op te durven stellen. Maar dat kan alleen als de intermenselijke relaties van de gespreksparijen goed is. Als men elkaar vertrouwd. Ik denk dat persoonlijk contact (COVID hielp niet) een cruciaal ellement is. En tijd hebben om teams en samenwerkingen te bouwen.
Wouter, dat klopt wat mij betreft. Gepraat in de ruimte en gewelles/-nietes om niks heeft geen zin. Het moet ergens over gaan en dat betekent dat de gesprekspartners voldoende geïnformeerd moeten zijn.
Nu de negatieve verrassing: het gesprek zal nooit compleet zijn omdat er altijd cruciale perspectieven zullen ontbreken. De goeie mathemaat/statisticus heeft onvoldoende verstand van het domein (zeg virale besmettingen) en de viroloog en de statisticus zijn weer onvoldoende onderlegd op het gebied van preventieve geneeskunde en 3 vakbroeders op die gebieden hebben weer onvoldoende verstand van economie of de voedselketen om te weten dat .... En zo kan ik nog even doorgaan.
Het probleem is de schaamteloze arrogantie van mensen die menen dat ze 'het' weten. En je hebt gelijk: er zijn hier veel te weinig mensen die best recht hebben op een beetje van die arrogantie.
Waarom zien we hen zich niet samen kwetsbaar maken, temidden van het publiek dat vol vragen en onzekerheid zit en waarop politiek vervolgens weer reageert met rare bokkenspringen? Hier niet en elders ook niet.
Dat lijkt mij de kernvraag.
NB: ik plak deze reactie ook in de al genoemde gevoelige draad die zweeft rond het gevoelige onderwerp 'wie is hier een wappie?'
Een voorbeeldje van mijn #10 sinds april vorig jaar praten we over de R-factor, in lekentaal : hoeveel mensen besmet een besmet persoon. In de lekentaal klinkt dit logisch en lekker. De wetenschap achter R-factor is echt anders. En RIVM is niet eerlijk dat ze de R-waarde bewust op andere manieren proberen te berekenen, ook dat is geen wetenschap. Recorde hoogte R-getal is daarmee een bang-makend statement, een populistische kop. Niet meer niet minder.