Vandaag het nieuws van 15 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vanaf vandaag gelden de nieuwe coronamaatregelen. Een van deze maatregelen is het verbod op de verkoop en bezorging van alcohol tussen 20:00 en 07:00. Dit vraagt om creativiteit van retailers, maar ook van bezorgsupers (zie 1.2). “Het is heel lastig om te organiseren dat er bij onze bestellingen na acht uur geen alcohol meer mag zitten,” zegt topman Michiel Muller van websuper Picnic. “Dat is eigenlijk niet werkbaar. Er zijn mensen die al dagen geleden hebben besteld en betaald, voor een levering na acht uur. Die moeten we nu allemaal laten weten dat daar geen alcoholica meer inzit.”

Picnic lost het probleem op (zie 2.1) door alle bestellingen handmatig controleren op alcohol. Distrifood sprak met Picnic-woordvoerder Romke Spierdijk: "Van alle orders die al besteld zijn halen we handmatig de alcoholhoudende dranken eruit. Het geld storten we terug en de mensen krijgen een bericht dat hun flesje wijn niet bezorgd mag worden vanwege de nieuwe maatregelen." Een andere mogelijke oplossing is om de bezorgroutes en/of de bezorgslots aan te passen, maar die optie is nog niet voldoende uitgedacht, aldus Spierdijk.

Supermarkten met een fysieke winkel lopen juist tegen andere problemen aan (zie 3.5). Meters hekwerk, rolcontainers, afzetlinten en barrières van kratjes (zie 2.4) worden ingezet om de schappen met alcoholische dranken af te schermen. Toen Nawin Harpal, ondernemer van Boon's Markt in Utrecht, dinsdag hoorde over het verbod om ’s avonds alcohol te verkopen, wist hij meteen dat hij de schappen met alcoholische dranken moest uitruimen of afschermen. Anders zouden klanten toch gewoon zes flesjes Kornuit of een fles port in hun mandje gooien. Het zou bij de kassa alleen maar tot discussie en agressie leiden. Dat wilde hij het personeel niet aandoen. Sommige supermarktondernemers, of gehele supermarktformules, kiezen er voor om hun winkels eerder te sluiten om problemen met lastige klanten te voorkomen. De winkels van Boon, Hoogvliet en Deen sluiten hun deuren om 20:00 uur.

Zodra de eerste lading goedgekeurde coronavaccins beschikbaar is in de EU, krijgen zorgpersoneel, zestigplussers en kwetsbare groepen voorrang bij inenting (zie 3.1). Ook moet prioriteit worden gegeven aan mensen met essentiële beroepen en personen die geen afstand van anderen kunnen houden, stelt de Europese Commissie. De vaccins zullen op basis van de bevolkingsgrootte worden verdeeld over alle lidstaten. De Europese Commissie koopt de vaccins namens de lidstaten bij de farmaceuten in om te voorkomen dat de EU-landen op eigen houtje moeten onderhandelen en er zo kostbare tijd verloren gaat. Lees hier het persbericht van de Europese Commissie.

We schreven het al: volgend jaar kun je bij veel minder horeca terecht. Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat de helft van de horecabedrijven 'technisch bankroet' is.
Dit artikel afdrukken