Het nieuws van 15 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Voedselhulp
Het Rode Kruis zet vandaag giro 5125 open om geld in te zamelen voor voedselhulp (AD, 1.1). Volgens het Rode Kruis maakt corona de groeiende voedselnood wereldwijd nóg erger en gaan er veel slachtoffers vallen. De combinatie van natuur- en klimaatrampen, conflict én de coronapandemie heeft al geleid tot honger bij 690 miljoen mensen. Dat aantal kan het komende jaar stijgen tot meer dan 820 miljoen mensen, aldus het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. 

Langere vaccinatienaald bij zwaarlijvigheid
Alleen met de juiste vaccinatietechniek belandt het vaccin in de bedoelde spiergroep. Bij het vaccineren van mensen met obesitas blijkt extra aandacht vereist (Knack, 3.4). Zo kreeg een deel van de reeds gevaccineerde zorgverleners met obesitas in Nederland te horen dat ze terug zullen moeten komen voor een derde prik. Bij de eerste injectie bleek de gebruikte naald te kort waardoor het vaccin mogelijk de deltaspier, de dikke bovenste spier in de bovenarm, niet heeft bereikt. Daarom adviseert het RIVM nu om een langere naald te gebruiken voor het vaccineren bij een gewicht boven de 90 kg (vrouwen) of 118 kg (mannen) of een BMI hoger dan 40. Priklocaties moeten zelf voor deze naalden zorgen. De Belgische federatie voor zorgkundigen bepleit deze aanpak ook in België toe te passen.

Vaccins naast de kaas
De levering van coronavaccins verloopt nog altijd niet vlekkeloos (AD, 3.7). Tientallen vaccins van Pfizer/BioNTech belandden vorige maand in een koelkast in een woonhuis. Gewoon tussen de melk, kaas en eieren van een zelfstandig werkende arts. Een misverstand zo blijkt, ze had die vaccins niet zelf mogen bestellen. Het AD maakte een reconstructie hoe dit kon gebeuren. De vaccins zijn gelukkig snel opgehaald en gebruikt, en dus niet verloren gegaan. Volgens het RIVM is het uiteraard niet de bedoeling dat een arts vaccins laat leveren op zijn woonadres, tenzij dat ook het praktijkadres is. "Dit is echter niet te controleren en het is de verantwoordelijkheid van de arts om de vaccins conform de werkinstructie op de juiste wijze te beheren."

Fieldlab
In het Utrechtse Beatrixtheater werd vandaag voor 500 man het eerste coronaproof evenement gehouden: Back to Life. Verslaggever Martijn de Rijk van BNR was erbij (3.6). "Binnenkomen heeft nogal wat voeten in aarde." Dit is de eerste proef van FieldLab-evenementen. Komende weken staan er nog meer op de planning, waaronder een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden, evenementen in de Ziggo Dome en buitenfestivals.
Dit artikel afdrukken