De Belgische supermarktketen Colruyt zit klem 'between a rock and a hard place'. Na het voor de derde keer in minder dan een half jaar aanscherpen van een winstwaarschuwing - van 'lager', via 'beduidend lager' naar 'beduidend tot sterk lager' -, daalde de beurskoers woensdag met 9,1%, naar het laagste niveau in 6 jaar. Dat komt overeen met een half miljard euro verlies aan beurswaarde.

Wat is er aan de hand? Colruyt zit klem tussen de stijgende kosten (voedselinflatie) als gevolg van de verstoorde supply chains en coronacrisis enerzijds en scherp toegenomen concurrentie waardoor de keten die kostenstijgingen niet kan doorberekenen aan zijn klanten anderzijds, schrijft De Tijd (1.1). Concurrenten als Albert Heijn, die zich in België als lageprijzensuper positioneert, doet het juist goed, mede dankzij de online bestellingen en ecommerce-dochter Bol.com.

Ondanks de hoge Belgische inflatie van 4,2% dalen de prijzen van voeding juist, zegt een analist. "In oktober zakten deze prijzen gemiddeld met 0,4 procent, terwijl er in de rest van de Europese Unie (EU) een voedingsinflatie van 2,3 procent was." Meerdere analisten wijzen op het onvermogen van Colruyt om de hogere kosten aan klanten door te rekenen.

Analisten zetten nog meer vraagtekens, namelijk of de mindere resultaten toe te schrijven zijn aan deze (tijdelijke) coronagerelateerde factoren of dat de door ceo Jef Colruyt gekozen bedrijfsstrategie een rol speelt. Colruyt staat al sinds 1994 aan het roer. De laatste tijd diversifieerde het bedrijf fors, met overnames van onder meer de fitnessketen JIMS, kledingbedrijf ZEB en online apotheek Newpharma. Maar binnen de kernactiviteiten daalt de omzet, tussen april en september nam de omzet van de Colruytsupermarkten af met 4,9% en bij de kleinere winkelmerken OKay, Bio-Planet en luxesuper Cru zelfs met 9,6%.

De slechte beursprestaties zouden activistische beleggers kunnen aanzetten de druk te verhogen om een nieuwe ceo te willen. Achterblijvende beursprestaties leidden vorig jaar ook tot de val van Danone-topman Emmanuel Faber. Al zal een dergelijke coup bij Colruyt moeilijker te realiseren zijn: de familie Colruyt heeft ruim de helft van de stemrechten in handen.
Dit artikel afdrukken