Het aantal coronagevallen in China loopt snel op. Dit jaar is het aantal besmettingen al hoger dan in het gehele vorige jaar (NOS 3.1). Het aantal geregistreerde gevallen komt boven de 9.000, in heel 2021 werden er 8.378 gemeld. In vergelijking met Europa zijn dat geen hoge en zelfs eerdere extreem lage aantallen.

De autoriteiten wijten het snel stijgende aantal gevallen aan de BA.2-subvariant. Dat is de nog besmettelijkere versie van omikron. In het land zou een deel van de besmettingen "onder de radar" blijven door het hoge aantal asymptomatische gevallen en tests die minder goed zouden werken bij deze variant. Ook in Nederland is deze subvariant sinds half februari de dominante variant.

China zet het gevolgde beleid voort: lockdowns, massaal testen en quarantaineverplichtingen (de Volkskrant 3.3). Zelfs de kleinste uitbraken zijn reden voor harde maatregelen. Zo zijn verschillende steden of stadsdistricten of wijken nu in lockdown. Heel Shenzhen is, na 75 nieuwe gevallen, sinds gisteren in lockdown. Het OV ligt in de technologiestad met zo'n 17,5 miljoen inwoners stil en inwoners krijgen het advies thuis te werken. De komende dagen worden inwoners massaal getest. Ook zijn bijvoorbeeld alle scholen in Shanghai, waar ruim 27 miljoen mensen wonen, gesloten. Een deel van de kinderen moest zelfs 48uur op school blijven. Ook studenten van de landbouwuniversiteit in Jilin kwamen studenten vast te zitten.

Het zero-tolerance-beleid heeft naar alle waarschijnlijkheid ook gevolgen voor Europa. Nu al liggen verschillende electronicafabrieken de productie neer (RTL Nieuws 1.3). Ook havens krijgen waarschijnlijk opnieuw op grote schaal last van lockdowns en extra controles. Mocht dit lang duren, dan raakt dat wereldwijd de productieketen weer.

Omikron zet het nultolerantiebeleid van China ook onder druk. Krijgen de Chinezen met omikron de boel wel weer onder controle? Chinese gezondheidsautoriteiten hebben schrik van het beeld in Hongkong. Daar worstelen de autoriteiten al sinds december met een uitbraak. Onder de ongevaccineerde oudere bevolking slaat omikron keihard toe. De uitvaartbranche en de plaatselijke autoriteiten zijn overvallen door de sterfte en kunnen het aantal doden niet aan. De besmettings- en sterftecijfers op het Chinese vasteland liggen nu (nog) wel veel lager. De vaccinatiegraad ligt in China wel hoger dan in Hongkong. In de hoop dat Chinezen zelf infecties in zo vroeg mogelijk stadium opsporen, zet China voor het eerst ook op grote schaal zelftesten in (de Volkskrant 3.3). Naast de massatesten natuurlijk.
Dit artikel afdrukken