Het kabinet is 'om'. Vandaag voegde premier Mark Rutte ventilatie toe aan de basisregels in de coronacrisis (AD, 3.1). "Wij vinden ventilatie belangrijk, dat hebben we steeds gezegd’’, aldus Rutte in het Kamerdebat vandaag. Maar ‘ventilatie’ zou verwarring oproepen. "Voor je het weet gaan mensen ventilatoren neerzetten en verspreidt het virus zich nog erger. Het gaat erom dat er voldoende frisse lucht is. We zijn van plan om dat nu in de communicatie toe te voegen. Zorg dat thuis, in winkels, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht. In de kern betekent het: gooi de ramen open." Ook als je thuiswerkt, want dat is de tweede versoepeling die het kabinet vandaag terugdraait. Het advies luidt opnieuw: werk zoveel mogelijk thuis.
Al in april vorig jaar vestigde opiniepeiler Maurice de Hond de aandacht dwingend op het belang van aerosolen in de virusoverdracht. Hij werd er lange tijd meewarig om aangekeken door officiële experts en gold zelfs een tijdlang als iemand die inmiddels een 'wappie' zou worden genoemd.
Historische daling in Amerikaanse uitgaven aan eten
Sinds de jaren '60 nam het percentage van dat Amerikanen van hun inkomen aan voedsel besteden af van zo'n 17% tot een al 2 decennia stabiel percentage van net onder de 10%. In 2020 daalden de uitgaven aan eten zelfs tot een historisch laagtepunt: Amerikanen gaven nog maar 8,6% van hun inkomen uit aan eten (The Counter, 2.2).
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is dat aan twee oorzaken toe te schrijven. Aan de ene kant konden de Amerikanen niet uit eten door de horecasluitingen en lockdowns. In 2019 was de verdeling van de uitgaven aan eten nog 4,9% aan zelfgekookte maaltijden en 4,7% aan eten buiten de deur. Dat verschoof in 2020 naar respectievelijk 5% en 3,6% (een daling van ruim 22%). Aan de andere kant speelt een rol dat het beschikbare Amerikaanse inkomen de grootste stijging in 20 jaar doormaakte, dankzij de financiële coronasteunmaatregelen van de overheid. De uitgaven aan eten daalden dus niet in absolute zin, maar maakten een kleiner relatief deel van het beschikbare inkomen uit.
Meer jonge geiten naar de slacht door corona
Geschrokken door berichten over het geitenbokkenoverschot dat ten gevolge van de coronacrisis in 2020 groter zou zijn dan ooit tevoren, stelde PvdD-Tweede Kamerlid Frank Wassenberg vragen aan demissionair minister Carola Schouten van Landbouw (Boerderij, 2.1). Zij antwoordde in een Kamerbrief dat er op basis van de gegevens in het
Identificatie & Registratie systeem wel te zien is dat er een toename is geweest van het aantal geitenlammeren dat in de eerste twee weken [na de geboorte of registratie, red] naar het slachthuis is afgevoerd. Dat schrijft de minister toe aan de coronacrisis. Om te vervolgen: "Gelijktijdig is het aantal lammeren dat in de leeftijd van 28 dagen en ouder naar het slachthuis is afgevoerd afgenomen (over het lopende jaar 2021 zijn deze cijfers nog niet volledig). De conclusie die door Eyes on Animals wordt getrokken, dat 80 tot 90% van de lammeren binnen een week is afgevoerd naar het slachthuis, wordt door de I&R gegevens niet bevestigd." In eenvoudig Nederlands: door corona is de markt voor geitenmelk en het opfokken van bokjes tot vleesdieren gekrompen, maar laten we niet overdrijven door te zeggen dat geitenhouders jonge dieren meteen na de geboorte besloten op te ruimen.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Rutte voegt ventilatie toe aan de basisregels: ‘Zorg voor voldoende frisse lucht’
AD -
Oproep wetenschappers: vervang icoontje 'handen wassen' door 'goed ventileren'
NOS -
Wetenschappers gaan COVID-19 te lijf met CRISPR – met succes!
Scientias -
Ruim miljoen prikafspraken na verzwaring Franse coronamaatregelen, critici spreken over ‘dictatuur’
de Volkskrant -
WHO warns of ‘chaos’ if individuals mix Covid vaccines
The Guardian -
'We missen een routekaart met signaalwaarden'
BNR -
Corona gehad, gevaccineerd en toch besmet: 'Ik dacht, hoe kan dit nou?'
NOS -
Twijfels over Janssenvaccin. Is één prik wel genoeg?
Het Parool -
Reproductiegetal gestegen naar boven de 2, uitgaan lijkt inderdaad grootste brandhaard
de Volkskrant -
People who eat three fruit or vegetables a day 40% less likely to fall severely ill with Covid
DailyMail
4. Overig
-
SCP ziet werknemers straks minder thuiswerken dan ze nu aangeven
Het Financieele Dagblad -
Onderzoek wijst uit: thuiswerken is een blijvertje
Rijksoverheid -
SCP: thuiswerken ging moeders minder goed af dan vaders
RTL Nieuws -
RIVM heeft beperkt zicht op aanhoudende coronagolf
Het Financieele Dagblad -
Houdbaarheid bijna verstreken: wat te doen met al die AstraZeneca-vaccins in de koelkast van de huisarts?
de Volkskrant -
Uitbreiding Franse vaccinpas heeft ook impact op toeristen
De Standaard -
Vakantiegangers afgeschrikt door Franse gezondheidspas: 'De lol is eraf'
RTL Nieuws -
Kabinet komt met extra geld voor compensatie afgelaste evenementen
NOS -
Nederland heeft het RIVM-model ‘verslagen’: ‘Deze explosieve groei kan je niet voorspellen’
AD -
Rutte en De Jonge wacht stevig debat over 'inschattingsfout'
Het Financieele Dagblad -
Juristen: met 'Dansen met Janssen' verzaakte overheid zorgplicht
BNR -
WHO: Covax-programma worstelt met schaarste vaccins
Het Financieele Dagblad -
EU approves first stage of COVID rescue plan
Deutsche Welle
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
België is er pas recent mee begonnen - in juni om precies te zijn - echter dus wel begonnen, en op een adequaat niveau met co2-metingen en verplichte maatregelen bij te hoge waardes. Het is een strategie die je op de lange termijn gaat merken. Geen cure all, maar wel een zeer belangrijk puzzelstukje.
Ook voor de algehele gezondheid beter trouwens, voor andere aandoeningen - zeker in potdichte A++-gebouwen van tegenwoordig. Ik heb een seizoen met dementerende ouderen gewerkt, en tot in den treure het lied Slaap met open ramen, want de frisse lucht, jaagt dan allerhande kwalen op de vlucht gezongen; wijsheid in een kinderliedje van 100 jaar geleden die nu nog steeds geldt :)
Niks mis met hypermoderne ventilatie, mits op de juiste manier toegepast. Circulair is besmettingsverhogend, verse (buiten)luchtaanvoer met afvoer oude binnenlucht besmettingsverlagend. Als dat bekend en geaccepteerd wordt, is het geen kwestie van 'niet kunnen' maar de vraag stellen 'hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?'
#10
Jij lijkt er gemakshalve aan voorbij te gaan dat bedrijven en instanties niet veel verder kunnen gaan dan "hypermoderne luchtverversing"
België doet het overigens niet veel beter dan wij.
"een goede luchtverversing regel je niet zomaar."
In anderhalf jaar tijd kun je heel wat regelen, zeker als er mensenlevens op het spel staan. In België zijn ze er al een tijd mee bezig. Merk op dat ze daar de rol van aerosolen als 'cruciaal' bestempelen. In Nederland zoeken ze nog 'hard bewijs' en zijn de aerosolen niet de grootste boosdoeners, dus blijven we allemaal nodeloos handjes wassen en winkelkarretjes ontsmetten.
Verder is 'hypermoderne luchtverversing' nog niet perse een juiste. Het zou kunnen, maar hoeft niet. Als er een hypermoderne high tec ventilatie geïnstalleerd is die de lucht circuleert ipv afvoert ben je alsnog het bokje. Dan liever old school ramen open.
""Honderden mensen" in een discotheek is een grap toch?"
Ging om het idee, niet alle discotheken/clubs overal in Nederland zijn megastallen. En zo tegen elkaar aan staan en tegen elkaar schreeuwen boven de muziek uit (daarom kom ik daar al 20 jaar niet meer, nooit gesnapt) zal niet geholpen hebben, nee.
"Het is een vreselijk vervelende vent"
Dat mag je vinden, misschien moeten het wel vervelende mensen zijn die luis in de pels willen spelen. Voorbeelden genoeg. Semmelweis was ook niet de leukste persoon, ondanks zijn baanbrekende ideeën over dat handen wassen handig is voordat je een operatie gaat doen nadat je net in een lijk hebt staan wroeten.
En ik heb precies jouw zinnetje ook over Peter R de Vries gehoord de afgelopen week, dat het maar een vervelende vent was. Als je leest hoe Peter kon zijn snap ik dat wel. Toch hadden we 'm nodig en is het triest dat we hem nu moeten missen, deze luis in de pels van de politie die ze daar liever kwijt waren dan rijk - totdat hij gelijk kreeg natuurlijk, toen was hij een held.
#8 Oké ik heb vrijwel niets met het onderwerp, maar als je A zegt.....
Ze hebben het besproken dus, zelfs met Maurice destijds, maar hebben steeds gezegd 'er is geen hard bewijs', en hebben daarom alleen kleine aanbevelingen gedaan. Nog steeds staat in je link van het RIVM dat grote druppels de grootste boosdoeners zijn ipv aerosolen. Demonstraties buiten worden nog steeds door ME'ers beëindigd omdat men geen afstand houdt, terwijl dat dus nauwelijks besmettingen oplevert en dus om die reden in ieder geval nutteloos is. Daarmee laten ze zien dat ze het misschien weten, maar er domweg niet naar handelen.
Op mijn werk hebben wij een hypermoderne luchtverversing maar houden wij niet voldoende afstand en dragen wij geen maskers. Toen een jongere bij ons besmet raakte, kregen wij het letterlijk allemaal op twee collega's na die al eerder Covid hadden gehad (eentje heeft het inmiddels voor de tweede keer).
"En nog steeds krijg je enorme besmettingshaarden als je 100den mensen in een discotheek met onvoldoende ventilatie laat dansen. Daar waren ze zich dus heel erg goed van bewust toen ze de boel weer opengooiden drie weken geleden denk je? Of bagatelliseerden ze het toch weer, met de bekende gevolgen?"
"Honderden mensen" in een discotheek is een grap toch? De meeste hebben een capaciteit van minstens 1.000 gasten. Discotheek waar ik 15 jaar geleden kwam had er 5 à 6.000 op een avond.
Maar veel discotheken hadden zelfs extra geïnvesteerd in luchtverversing, helaas maakt dat weinig uit als je de hele tijd tegen elkaar aan staat te schreeuwen.
"Drammers zijn irritant en tegelijk nog steeds nuttig en broodnodig om naar te luisteren, blijkt maar weer. Helemaal nu Maurice op meerdere punten gelijk heeft gekregen, zou hij wel wat meer krediet verdienen. Zelfs als hij het op een manier zegt die men niet aanstaat."
Het is een vreselijk vervelende vent en op dit punt heeft hij, soort van, gelijk gekregen. Het belang van luchtverversing was al onderkend, maar niet voldoende.
Een masker trek je even over je oren, afstand houden is nog eenvoudiger, een goede luchtverversing regel je niet zomaar.
Erik #6 Ze hebben het besproken dus, zelfs met Maurice destijds, maar hebben steeds gezegd 'er is geen hard bewijs', en hebben daarom alleen kleine aanbevelingen gedaan. Nog steeds staat in je link van het RIVM dat grote druppels de grootste boosdoeners zijn ipv aerosolen. Demonstraties buiten worden nog steeds door ME'ers beëindigd omdat men geen afstand houdt, terwijl dat dus nauwelijks besmettingen oplevert en dus om die reden in ieder geval nutteloos is. Daarmee laten ze zien dat ze het misschien weten, maar er domweg niet naar handelen.
En nog steeds krijg je enorme besmettingshaarden als je 100den mensen in een discotheek met onvoldoende ventilatie laat dansen. Daar waren ze zich dus heel erg goed van bewust toen ze de boel weer opengooiden drie weken geleden denk je? Of bagatelliseerden ze het toch weer, met de bekende gevolgen?
Drammers zijn irritant en tegelijk nog steeds nuttig en broodnodig om naar te luisteren, blijkt maar weer. Helemaal nu Maurice op meerdere punten gelijk heeft gekregen, zou hij wel wat meer krediet verdienen. Zelfs als hij het op een manier zegt die men niet aanstaat.