Het nieuws van 14 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Avondklok
In Frankrijk is de kogel door de kerk: vanaf zaterdag geldt in heel het land een avondklok van 18.00 tot 06.00 uur (De Tijd, 4.1). In Nederland zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag dat het kabinet het Outbreak Management Team om een 'spoedadvies' over de avondklok heeft gevraagd. Over het mogelijk invoeren van die maatregel - al was het maar om 'feestende jongeren' van de straat te houden - ontstond bij voorbaat al veel commotie. Vandaag voerde Rutte de politieke druk op en 'smeekte' hij de Tweede Kamer dit instrument om de pandemie onder controle te krijgen, niet bij voorbaat uit te sluiten (Trouw, 3.1). Waarom is Nederland zo tegen? Daarop geven de Volkskrant (4.3) en Trouw (4.4) antwoord: het doet te veel denken aan de Tweede Wereldoorlog, het is 'de ultieme inbreuk' op de persoonlijke levenssfeer en het is nauwelijks te handhaven. In de landen om ons heen ligt de avondklok beduidend minder gevoelig. In België geldt al sinds oktober een avondklok en ook Duitsland overweegt een avondklok als hét middel om het hoge besmettingscijfer terug te dringen.

'Moeilijke wetenschappelijke speurtocht'
De WHO-onderzoeksmissie kwam vandaag in China aan, en moet daar nu 2 weken in quarantaine. Hoewel volgens sommigen de uitkomst van het onderzoek al bij voorbaat vaststaat (Trouw, 4.14) en de sporen naar de oorsprong van het virus al zorgvuldig door China bijgewerkt zijn, blijft het van belang meer te weten te komen over de mogelijke veroorzakers van de pandemie. China wil daarom dat de WHO ook in andere landen (Italië, Spanje, Frankrijk) waar het virus al vroeg de kop opstak, onderzoek gaat doen, schrijft Trouw. Wat de uitkomst van de 'moeilijke wetenschappelijke speurtocht' (NOS, 4.11) ook zal zijn, het levert in elk geval belangrijke kennis en inzichten op waar we in de toekomst ons voordeel mee kunnen doen, als een nieuwe pandemie zich aandient (Deutsche Welle, 4.9)

Mondkapjesperikelen
Een bakkerijmedewerker die weigert een mondkapje te dragen, krijgt geen loon uitbetaald. Dat besloot de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding, schrijft FoodHolland (zie 3.3). De banketbakkerij voerde vorig jaar een mondkapjesplicht in - in de voedselketen gelden strenge coronamaatregelen. Ook voor de betreffende medewerker, die als chauffeur en bezorger werkte. Toen hij weigerde het mondkapje te dragen omdat dat in zijn functie niet nodig was, werd hem de toegang tot het werk ontzegd. Terecht, zegt de rechter nu. Een mondkapje is een 'maatschappelijk aanvaard middel' dat gedurende de coronapandemie aan de veiligheid en gezondheid kan bijdragen en de bakkerij mag van al zijn medewerkers eisen dat zij verplicht een mondkapje dragen. Geen mondkapje, geen loon dus.

Een mooi nieuwtje voor mondkapjeshaters: op de techbeurs CES 2021 werd 'het slimste mondkapje ter wereld' gepresenteerd (RTL Nieuws, 4.22). Computerfabrikant Razer maakte een mondkapje met ingebouwde microfoon en speakers, zodat de drager minder gedempt klinkt. Dat is nog niet alles: het hightechkapje heeft ook ingebouwde verlichting die automatisch aangaat in het donker, rond de mond doorzichtig waterdicht plastic zodat 'sociale interactie' (liplezen, emoties tonen) mogelijk blijft én een speciale oplaaddoos die met uv-licht bacteriën en virussen doodt tijdens het opladen.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

  1. Avondklok vanaf 18 uur in heel Frankrijk

    De Tijd
  2. Avondklok van 18.00 tot 06.00 uur dreigt in Frankrijk

    De Telegraaf
  3. Waarom is een avondklok – die in andere landen al is ingevoerd – hier zo omstreden?

    de Volkskrant
  4. Zo denken Nederlanders over de avondklok

    Trouw
  5. OMT: avondklok alleen nodig vanwege feestende jongeren

    Het Parool
  6. Van Dissel rept nu al over scherpere maatregelen lockdown

    Metro nieuws
  7. Sociale bubbels en geen kinderfeestjes: zo kunnen contacten thuis beperkt worden

    NOS
  8. Beroering België over stilzwijgende verlenging lockdown: ‘Bevolking wist van niets’

    Metro nieuws
  9. Why it’s important to know where coronavirus came from

    Deutsche Welle
  10. ‘Het is mogelijk dat de oorsprong van de pandemie niet in Wuhan ligt’

    Trouw
  11. Onderzoek naar ontstaan corona: begin van moeilijke 'wetenschappelijke speurtocht'

    NOS
  12. W.H.O. Team in Wuhan to Trace Coronavirus

    The New York Times
  13. WHO-team in Wuhan aangekomen voor onderzoek naar virusbron

    NRC
  14. WHO naar Wuhan, maar de uitkomsten staan volgens Peking al vast

    Trouw
  15. Helft NOW3-steun gaat naar horeca en detailhandel

    NRC
  16. KHN zegt volledige sluiting van hotels voorkomen te hebben

    MissetHoreca
  17. Africa secures 270m Covid-19 vaccine doses

    BBC
  18. Viruswaarheid dreigt huisartsen met aansprakelijkheid voor coronavaccinaties

    AD
  19. Unilever workers will never return to desks full-time, says boss

    The Guardian
  20. Genetisch aangepaste vaccins – waarom mag dat met corona ineens wel?

    de Volkskrant
  21. Has coronavirus made us more ethical consumers?

    BBC
  22. Gadgetfabrikant Razer maakt 'slimste mondkapje'

    RTL Nieuws
Dit artikel afdrukken