Vandaag het nieuws van het weekend van 14 en 15 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De Duitse overheid zet in een uitgekiende social media-campagne de coronaheld van 2020 in het zonnetje: de couch potato, ofwel bankhanger (Deutsche Welle, 3.1). Indringend maken twitterfilmpjes duidelijk welk beroep er gedaan wordt op met name jongeren. Je mag dan jong zijn en wat willen, de helden van nu doen in het belang van het land en de volksgezondheid gewoon.... helemaal niets.Duitsland richt zich alvast op een snelle vaccinatiecampagne: het land plant honderden vaccinatiecentra, aldus Bloomberg en Deutsche Welle (zie 3.2 en 3.3).
Het 'vaccinatievraagstuk' houdt niet alleen in Nederland (NRC, 3.6), maar ook internationaal (BBC, 3.8) de gemoederen flink bezig.

De Volkskrant ging op zoek naar wat de vaccinweigeraars in Nederland beweegt en sprak met een zestal weigeraars (3.9). De coronapandemie heeft het aantal mensen dat wantrouwend tegenover vaccins staat flink omhoog gestuwd. Uit een peiling van EenVandaag deze zomer bleek dat 18 procent van de Nederlandse bevolking het coronavaccin hoe dan ook niet wil. Nog eens bijna een kwart van de Nederlanders twijfelt. Een peiling door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur schat de cijfers iets lager in, met respectievelijk 13 procent weigeraars en 16 procent twijfelaars. Volgens Ipsos zegt 84 procent van de weigeraars het vaccin niet te nemen omdat ze twijfelen aan de veiligheid, 69 procent zegt bang te zijn voor bijwerkingen en 55 procent wil het vaccin niet omdat ze zeggen gezond genoeg te zijn, aldus de krant.
Dit artikel afdrukken