Vandaag het nieuws van 12 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Pas morgen geven premier Rutte en minister De Jonge hun persconferentie, maar vandaag lekken de aankomende corona-maatregelen alvast volop door in de pers (zie 7.2, 7.3): we gaan weer naar maatregelen zoals in het voorjaar. De besmettingen blijven stijgen (zie 3.4, zelfs mondkapjes-burgemeester Aboutaleb van Rotterdam testte positief), het aantal testen loopt flink op (zie 2.3.

De worsteling spitst zich toe op zo veel mogelijk maatwerk, zonder de zorg te overbelasten, de economie tot stilstand te brengen of de handhaving te compliceren. Dat levert naar verwachting op dat scholen en winkels zo veel mogelijk open blijven, bezoek in verpleeghuizen mogelijk blijft, maar dat (team)sport, horeca en cultuur en mogelijk het OV beperkt zullen worden. In twee woorden luiden de verwachte maatregelen: blijf thuis (zie 3.1). Het kabinet rekent op het effect van sociale controle, net als in de lente.

Het kabinet is nu, voor de situatie helemaal uit de hand loopt, liever te streng dan te los. Op veel plekken is de reguliere zorg al afgeschaald, evenals het bron- en contactonderzoek door de GGD’s. Het eerste ondermijnt de volksgezondheid, het tweede een adequaat zicht op de brandhaarden. Alleen als het land zichzelf weer een paar weken aan de ketting legt, komt er weer ruimte voor gerichte maatregelen, hoopt het kabinet.

De stad Tilburg viert geen Carnaval: de Raad van Elf en Prins Carnaval mogen net als de overige carnavalsvierders thuisblijven (zie Overig.7). Ook in Eindhoven dit jaar geen Prins Carnaval of optocht. "Het is niet haalbaar", zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg. "Beelden van carnaval zouden de hele wereld overgaan, dan kijkt iedereen weer met een scheef oog naar Tilburg." Maar nu dus even niet.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken