Het gemiddelde Nederlandse huishouden zal dit jaar honderden euro's extra moeten uitgeven aan eten en drinken. Uit een inventarisatie van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat boodschappen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar al 3,6% duurder zijn geworden. Dat is hoger dan het huidige inflatieniveau (2,7%).

'Geëxplodeerde vraag'
De oorzaak is volgens Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, de "geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten", zegt hij in het AD (2.1). Gardebroek ziet dat het aanbod stabiel is gebleven maar dat de vraag enorm stijgt omdat de economie in veel landen razendsnel aantrekt na de coronacrisis. Maar zo min als je in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn tovert, kun je belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel en veevoer zoals plantaardige olie en granen uit een hoge hoed trekken. Op de wereldvoedselmarkt zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren in de afgelopen 10 jaar. De FAO meldt prijsstijgingen van +60% voor plantaardige oliën, +53,5% voor suiker, vlees +26,3%, mais +38% en graan +41% ten opzichte van vorig jaar. Die vertalen zich door in duurdere suikerhoudende producten als frisdrank en siroop, maar ook brood en bier.

Bier blijkt de eerste 3 kwartalen van 2021 het sterkst in prijs gestegen te zijn met 6,7%. Verzorgingsproducten (+6,5%), schoonmaakartikelen (+6,1%), blik/conserven (+5,4%), dierenvoeding (+5,2), frisdrank (+5,1%) en brood/banket (+3,4%) stegen allemaal harder in prijs dan de inflatie.

'Voedselinflatie'
Supermarkten gaan er niet aan ontkomen de gestegen prijzen naar de consument door te berekenen. Vooral niet als producenten nu al prijsverhogingen aankondigen, zoals Dr. Oetker vandaag doet (Distrifood, 2.3). Managing director Gert-Jan Bosman zegt dat de hoge prijzen van grondstoffen en verpakkingsmaterialen, plus het 'chronische gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, tot prijsverhogingen dwingen. 'Forse' prijsverhogingen, over de hele linie, waar de supermarkten zelf van moeten bepalen hoe ze ermee om gaan. Ook Bosman denkt "dat ‘we’ aan het begin staan van een periode van voedselinflatie."
Dit artikel afdrukken