Vandaag het nieuws van 13 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In 2019 beoefende 22% van de volwassen Nederlanders een of meerdere sporten die sinds 4 november in het kader van de coronamaatregelen niet zijn toegestaan. Jongvolwassenen worden het meest geraakt: 35% van hen beoefende in 2019 een sport die nu, medio november 2020, niet mogelijk is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM. Sporten die nu niet mogelijk zijn, zijn team-, contact-, groeps- of zwemsporten.

Sportbeoefening 2019 CBS RIVM

Coronacrisis of niet, deze zomer bleven we gewoon geld uitgeven. De Nederlandse economie groeide nog nooit zo hard (+7,7%) als in de maanden juli, augustus en september van dit jaar. Toch was het niet genoeg om de klap, die de economie in de maanden ervoor kreeg door de coronacrisis, goed te maken (RTL nieuws, zie 4.1). Per saldo resteert een krimp van 3% over het hele jaar tot nu toe. Dat is iets minder dan de economische krimp van de EU, die uitkomt op 4%.

In het derde kwartaal stegen de consumentenuitgaven met 9,4% in vergelijking met het sombere tweede kwartaal. Bedrijven durfden ietsjes meer te investeren. De echte motor achter het herstel is de overheid. Er werd veel uitgegeven aan zorg en aan overheidsdiensten. In de internationale handel, vaak gezien als motor voor de Nederlandse welvaart, gaat het nog niet goed. De export van diensten en goederen daalde in vergelijking met vorig jaar met bijna 4%. In september steeg de export wel weer een beetje.

Dit artikel afdrukken