Covid-19 zet met name jongeren aan tot ongezond eetgedrag. Tot die conclusie komen wetenschappers van de University of Minnesota naar aanleiding van hun onderzoek naar negatieve effecten van de pandemie en eetgedrag. De meest verontrustende bevinding is de toename van eetstoornissen, aldus de onderzoekers (MedicalXpress, zie 3.8).

Eetstoornissen hebben de hoogste sterfterisico's van alle psychiatrische gezondheidsproblemen. Jaarlijks overlijden ruim 10.000 mensen in de Verenigde Staten aan een eetstoornis. Dat komt overeen met één persoon per 52 minuten. Tijdens de pandemie groeide hun aantal. De onderzoekers wilden de oorzaken daarvan in kaart brengen om het het groeiende risico beter te begrijpen en het in te dammen. Ze zochten naar een link tussen stress, psychologische nood, financiële problemen en verandering in het eetgedrag tijdens de coronapandemie en gebruikten daarvoor data uit april en mei 2020 van deelnemers aan het Neumark-Sztainer's Project EAT.

De onderzoekers zien 6 trends:
  1. Eten en snacken zonder nadenken

  2. Verhoogde voedselconsumptie

  3. Algemene afname van eetlust of voedselinname

  4. Eten als coping-mechanisme

  5. Pandemie-gerelateerde verminderde voedselinname

  6. Golf/duidelijke toename van de symptomen van eetstoornissen.

Van de ondervraagden vertoonde 8% extreem ongezond eetgedrag (gebruik van pillen, vinger in de keel), 53% minder extreem maar nog steeds ongezond eetgedrag (vasten, heel weinig eten, maaltijdvervangers, meer roken), terwijl 14% zei te binge eten. De slechte eetgewoonten gingen veelal gepaard met slecht verwerkte stress, symptomen van depressie en gemiddelde tot extreme financiële moeilijkheden.

De studie laat zien dat ook het grote aantal mensen met verstoord eetgedrag ten gevolge van de pandemie aandacht verdient. Om de reeds bestaande ongelijkheid bij de toegang tot zorg niet te vergroten, moet preventieve hulp beschikbaar en betaalbaar zijn voor alle bevolkings- en inkomensgroepen, vinden de onderzoekers.
Dit artikel afdrukken