Eetstoornissen hebben de hoogste sterfterisico's van alle psychiatrische gezondheidsproblemen. Jaarlijks overlijden ruim 10.000 mensen in de Verenigde Staten aan een eetstoornis. Dat komt overeen met één persoon per 52 minuten. Tijdens de pandemie groeide hun aantal. De onderzoekers wilden de oorzaken daarvan in kaart brengen om het het groeiende risico beter te begrijpen en het in te dammen. Ze zochten naar een link tussen stress, psychologische nood, financiële problemen en verandering in het eetgedrag tijdens de coronapandemie en gebruikten daarvoor data uit april en mei 2020 van deelnemers aan het Neumark-Sztainer's Project EAT.
De onderzoekers zien 6 trends:
- Eten en snacken zonder nadenken
- Verhoogde voedselconsumptie
- Algemene afname van eetlust of voedselinname
- Eten als coping-mechanisme
- Pandemie-gerelateerde verminderde voedselinname
- Golf/duidelijke toename van de symptomen van eetstoornissen.
Van de ondervraagden vertoonde 8% extreem ongezond eetgedrag (gebruik van pillen, vinger in de keel), 53% minder extreem maar nog steeds ongezond eetgedrag (vasten, heel weinig eten, maaltijdvervangers, meer roken), terwijl 14% zei te binge eten. De slechte eetgewoonten gingen veelal gepaard met slecht verwerkte stress, symptomen van depressie en gemiddelde tot extreme financiële moeilijkheden.
De studie laat zien dat ook het grote aantal mensen met verstoord eetgedrag ten gevolge van de pandemie aandacht verdient. Om de reeds bestaande ongelijkheid bij de toegang tot zorg niet te vergroten, moet preventieve hulp beschikbaar en betaalbaar zijn voor alle bevolkings- en inkomensgroepen, vinden de onderzoekers.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
‘Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca’
MissetHoreca -
Zij houden ramadan met avondklok: 'Alsof je een maand kerst viert in je eentje'
RTL Nieuws -
Omhelzen en handenschudden onder het genot van een pint, de Britten mogen weer
de Volkskrant -
Slachtvarkens blijven veel meer in Nederland
Boerderij
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Just Eat Takeaway hint op boodschappenbezorging
Distrifood -
We bestellen door corona nog meer bij Thuisbezorgd.nl
RTL Nieuws -
Flinke werving aan horecapersoneel, ondanks gebrek aan perspectief
MissetHoreca -
Digitalisering en duurzaamheid steeds meer hand in hand
Marketing Tribune -
Are local and digital shopping habits here to stay post-COVID?
FoodNavigator
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Een coronatest van koffiecups: in Wageningen ontwikkelden ze hem
AD -
CoronaEspresso: met koffiecups thuis testen op het coronavirus
WUR -
Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen
MissetHoreca -
Negatieve coronatest voor dagje uit mogelijk verplicht
BNR -
Uitverkoren cafés bereiden zich voor op horecaproef: ‘Eindelijk: weer bier door de tap’
AD -
‘Negatieve coronatest straks verplicht voor dagje uit’
Metro -
Drogisterijen hebben voorlichting zelftests niet op orde
Het Financieele Dagblad -
The COVID-19 pandemic has been linked with six unhealthy eating behaviors
MedicalXpress -
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
AD
4. Overig
-
Ramadan begins around the world amid Covid restrictions
BBC -
Het mysterie achter 'de covid-geur'
De Morgen -
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep openen terrassen
Misset Horeca -
Burgemeesters smeken om versoepelingen, maar het heeft geen zin: terrassen blijven dicht
de Volkskrant -
Shoppers rush out for their retail fix, but will they keep spending?
The Guardian -
Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken
RTL Nieuws -
‘21 april? Nee, áchtentwintig’, stamelde Hugo. ‘Zeker wel misschien, denk ik. Absoluut. Mits’
de Volkskrant -
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘We komen tegenover bevolking te staan’
AD -
Horeca: Kabinet belooft dingen die het niet kan nakomen
BNR
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Ja Erik en het is aan jou om te kijken of het klopt wat ik zeg zo werkt dat, inhoudelijke kennis vergaren."
Nee zo werkt dat niet Arnold. Jij beweert, jij bewijst.
"Heb een aantal jaren geleden veehouder Riks uit Canada aan de lijn gehad toen nog in de problemen zittende. Koeien gingen aan de lopende band dood en kalfjes stierven vlak na de bevalling. Heb hem gekoppeld aan mijn kennisnetwerk en met een jaar verdwenen de problemen langzaam als sneeuw voor de zon. Een gezonde bodem levert gezond voedsel en van daaruit gezonde dieren."
Wat was het probleem en wat was de oplossing?
"Net een veehouder uit Friesland, één uur geleden, ook een aantal koeien verloren en melk van een onaanvaardbare kwaliteit. Gras en kuil geanalyseerd en niet in orde bevonden. Het probleem in de bodem gezocht en gevonden en na een intensieve actie nu herstel ingetreden."
Binnen één uur probleem geanalyseerd en een intensieve actie ondernomen? Razend knap kerel!
"Ja die professor, Dick jij ken hem goed, zei toen tegen mij "Als je de bodem weer krijgt zoals in de evolutie ontstaan, daarop zijn we geëvalueerd, en vanuit het natuurlijk gedachtengoed voedsel gaat telen gaan de zorgkosten na verloop van tijd met 30, tot 50% naar beneden." Over preventie gesproken, waarom zou dat bij dieren werken en bij mensen niet?"
En wie is het nou en over welke preventie heb jij het?
"In de huidige wetenschappelijke wereld, en zij die we spreken geven dat toe, ontbreekt het aan kennis aangaande macro en micro nutriënten balans in ons voedsel voor een gezond lichaam.
Wat nog meer onbekend is en kwalijk het eiwit verhaal, De eiwit kwaliteit en het eiwit onderscheid is volledig uit beeld. Ze gooien alles op een hoop en kennen waarschijnlijk het onderscheid niet meer. De kennis is er waarom wordt er geen gebruik van gemaakt, zoek het eens op voordat je een mening hebt."
Heb je (ook) daar iets van bewijs van?
Nee, Arnold, het is niet aan Erik om te kijken of het klopt wat je zegt. We houden hier geen speurtochten! Het zou fijn zijn als jij zelf wat onderbouwing geeft van je stellingen hier. Bijvoorbeeld: waarom dalen de zorgkosten slechts met 30 tot 50% als we de bodem op orde hebben? Jij zegt toch altijd dat 80% van ons ziek en zeer met ons eten te maken heeft? Of heb ik dat verkeerd onthouden?
Wie was het, Arnold?
Erik zegt: "Kijk Arnold, zo gemakkelijk is het om inhoud aan een bericht te geven."
Ja Erik en het is aan jou om te kijken of het klopt wat ik zeg zo werkt dat, inhoudelijke kennis vergaren.
Heb een aantal jaren geleden veehouder Riks uit Canada aan de lijn gehad toen nog in de problemen zittende. Koeien gingen aan de lopende band dood en kalfjes stierven vlak na de bevalling. Heb hem gekoppeld aan mijn kennisnetwerk en met een jaar verdwenen de problemen langzaam als sneeuw voor de zon. Een gezonde bodem levert gezond voedsel en van daaruit gezonde dieren.
Net een veehouder uit Friesland, één uur geleden, ook een aantal koeien verloren en melk van een onaanvaardbare kwaliteit. Gras en kuil geanalyseerd en niet in orde bevonden. Het probleem in de bodem gezocht en gevonden en na een intensieve actie nu herstel ingetreden.
Ja die professor, Dick jij ken hem goed, zei toen tegen mij "Als je de bodem weer krijgt zoals in de evolutie ontstaan, daarop zijn we geëvalueerd, en vanuit het natuurlijk gedachtengoed voedsel gaat telen gaan de zorgkosten na verloop van tijd met 30, tot 50% naar beneden." Over preventie gesproken, waarom zou dat bij dieren werken en bij mensen niet?
In de huidige wetenschappelijke wereld, en zij die we spreken geven dat toe, ontbreekt het aan kennis aangaande macro en micro nutriënten balans in ons voedsel voor een gezond lichaam.
Wat nog meer onbekend is en kwalijk het eiwit verhaal, De eiwit kwaliteit en het eiwit onderscheid is volledig uit beeld. Ze gooien alles op een hoop en kennen waarschijnlijk het onderscheid niet meer. De kennis is er waarom wordt er geen gebruik van gemaakt, zoek het eens op voordat je een mening hebt.
Gezien in Midi-Libre (14 april 2021).
Frankrijk: Doorgaan met Janssen-vaccin.
Met betrekking tot het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson, waarvan de inzet in Europa door het Amerikaanse laboratorium werd opgeschort na de aankondiging van een onderzoek door de gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten naar zeldzame gevallen van atypische trombose, deelde de regeringswoordvoerder mee dat de autoriteiten voornemens zijn het vaccin zoals gepland toe te dienen aan alle personen boven de 55 jaar.
(vgl. Zes weken vertraging volgens een schatting van demissionair minister Hugo de Jonge op zijn besluit om te pauzeren met het Jansen-vaccin. NU.nl)
Frankrijk: Strategie rond Braziliaanse variant.
Daags na de opschorting van vluchten tussen Frankrijk en Brazilië in verband met de ongerustheid over de P1-variant heeft Emmanuel Macron in de ministerraad gevraagd om een "samenhangende strategie van krachtiger maatregelen (...) voor alle landen waar we zowel zien dat een bijzonder risicovolle variant overheerst, als waar we zien dat er een sterke toename van de epidemie is. Deze strategie zal maandag worden gepresenteerd, zei hij.