'Afstand houden en alcohol gaan niet samen'
Amerikaanse onderzoekers probeerden het gewoon uit. Ze lieten 200 jonge mensen in een laboratoriumomgeving of alcoholhoudende, of alcoholvrije drankjes drinken. De helft van de proefpersonen dronk in gezelschap van een vriend, de andere helft met een onbekende. De alcoholdrinkers kregen zo veel te drinken dat ze dronken werden (WebMD, 3.9).

De vriendenparen hielden sowieso moeilijk afstand, of ze nu alcohol dronken of niet. Maar de proefpersonen die met een vreemde aan tafel zaten kropen - eenmaal dronken - ongeveer een centimeter per drie minuten dichter naar elkaar toe. Dronken ze alcoholvrije drankjes, dan hielden ze wel gewoon afstand tot hun onbekende mededrinker.

De onderzoekers concluderen dan ook dat alcohol "de overdracht van het virus kan vergemakkelijken en het respecteren van de sociale afstandsrichtlijnen kan belemmeren." Het onderzoek vond plaats in een lab, laat staan wat er gebeurt in een druk café waar de muziek hard staat.

Afhalen een blijvertje in Frankrijk
Franse restauranthouders staan te trappelen om op 19 mei, als het weer mag, de deuren te openen voor hun klanten. En 9 van de 10 Fransen staan op hun beurt te trappelen om weer uit te gaan eten zodra dat kan. De afgelopen maanden hebben talloze restaurants ervoor gekozen om hun gerechten als afhaalmaaltijd te presenteren, een noodzaak om toch maar contact met de klanten te houden. Maar blij werden ze er niet allemaal van. "Mijn vak is mensen ontvangen", zegt chef Christian Etchebest. "Niet om ze iets in een papieren zak mee te geven dat ze thuis opeten."

Anderen hebben het potentieel van afhaalmaaltijden ontdekt en zien toekomst in het afhaalmodel. "Al 15 jaar sloof ik me voor iedereen uit, behalve voor mijn gezin. En ineens is daar een slimmere manier om dit vak uit te oefenen. Afhaalmaaltijden zijn een oplossing zodat je niet te maken hebt met de grillen van iedere avond en ieder weekend je een slag in de rondte werken terwijl iedereen plezier heeft."

Tijdens de coronacrisis hebben bezorgen en afhalen zich in Frankrijk bewezen als een andere vorm van uit eten gaan, die meer ten koste zal gaan van thuis koken dan van uit eten gaan, voorspelt een horecaspecialist op franceinfo (2.1).
Dit artikel afdrukken