Het nieuws van 12 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Winkels mogen niet volledig open
In het kort geding dat winkeliersvereniging INretail namens zo'n 15.000 winkels tegen de Staat had aangespannen, heeft de rechter bepaald dat de winkels grotendeels dicht moeten blijven. Volgens de rechter is er nog altijd sprake van een "ernstig zorgelijke epidemiologische situatie" (NOS, 4.1). De brancheorganisatie spreekt van een "enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven", en gaat in hoger beroep.

Carrefour helpt restaurants een handje
De Belgische tak van supermarktketen Carrefour helpt restauranthouders "zichzelf heruit te vinden" (RetailDetail, 2.2). Via het al langer bestaande Carrefour-platform waarop lokale producenten hun producten via de winkels van de retailer kunnen verkopen, kunnen vanaf nu ook restauranthouders hun maaltijden te koop aanbieden. De nieuwe toepassing van het platform kwam tot stand op initiatief van Sharing Food. Na 'lange en constructieve gesprekken' is een samenwerkingskader opgesteld met "een hele reeks regels om deze samenwerking voor de restauranthouders zo gemakkelijk mogelijk te maken." Per winkel mogen twee lokale restaurateurs hun gerechten verkopen, tegen een door henzelf bepaalde prijs. Gerechten die onverkocht blijven kunnen de restauranthouders weer komen ophalen. Het gaat nu nog om een tijdelijk initiatief, in afwachting van de heropening van de horeca.

Carrefour speelt op nog meer fronten in op de in coronatijden boomende bezorgeconomie. In Brussel, Luik, Antwerpen en Gent kunnen Belgen hun boodschappen ook via maaltijdbezorger Deliveroo thuis laten bezorgen (De Tijd, 2.4). Simpelweg bestellen via de Deliveroo-app (keuze uit 1.200 producten, inclusief alcohol) en voor €5 komt de Deliveroo-koerier ze afleveren. Ophalen kan ook, na 10 minuten, en kost niets extra's.
Dit artikel afdrukken