Geld uitgeven lukte niet, dus spaarden we een recordbedrag
Minder etentjes, dichte winkels, geen dure verre vakantie; geld uitgeven lukte tijdens de coronapandemie minder goed. Door het vele thuiszitten door de coronacrisis houden we geld over. In combinatie met het inkomen dat bij veel mensen op peil bleef door de omvangrijke steunpakketten, leidde dat volgens ING tot een forse toename van de spaartegoeden, schrijft Het Financieele Dagblad (4.2). Sinds het begin van de coronacrisis zijn de tegoeden op Nederlandse bankrekeningen met €52 miljard gestegen, een recordbedrag, aldus de cijfers van ING. De helft daarvan was een gedwongen besparing, we konden ons geld niet kwijt. Daarnaast doet een deel van de Nederlanders aan voorzorgbesparingen, ze houden de hand op de knip.

'Wereldwijde honger gestegen met geopolitieke gevolgen'
De pandemie en hogere voedselprijzen zorgen voor een sterke stijging van de wereldwijde honger, schrijft The Financial Times (1.1). Het aantal mensen dat vorig jaar geen toegang had tot voldoende voedsel, steeg met 320 miljoen tot 2,4 miljard, bijna een derde van de wereldbevolking. Ongeveer een tiende van de wereldbevolking was vorig jaar ondervoed, tegenover 8,4% in 2019. Dat en meer is op te maken uit het jaarlijkse rapport State of Food Security and Nutrition in the World van de Verenigde Naties. “Helaas blijft de pandemie zwakke plekken in onze voedselsystemen blootleggen, die het leven en de bestaansmiddelen van mensen overal ter wereld bedreigen”, stellen onder meer de FAO, WFP en WHO.

Het aantal mensen dat te maken heeft met acute voedselonzekerheid (30% van de wereldbevolking) staat op een recordniveau. Volgens de VN doet dat de bezorgdheid rijzen over sociale onrust en toegenomen migratie. Bijna 1 miljard mensen waren ernstig voedselonzeker, een vijfde meer dan in 2019. "Wat we vandaag zien is een prijsschok en tegelijkertijd zijn de inkomens gedecimeerd, en die impact is verwoestend", aldus Arif Husain, hoofdeconoom bij het Wereldvoedselprogramma van de VN. Zo steeg de voedselprijsindex afgelopen jaar met de grootste marge in 10 jaar. Husain waarschuwt voor de geopolitieke gevolgen; het kan aanwakkeren dat mensen uit armere landen proberen te vluchten naar rijkere. "We moeten ons realiseren dat honger conflicten veroorzaakt en conflicten destabilisatie veroorzaken, wat de deur opent voor zaken als terrorisme en leidt tot gedwongen ontheemding, niet alleen binnen landen maar ook over de grenzen heen".

In een verkenning van de toekomst schreven de FAO en Oeso eerder deze maand overigens dat op de middellange termijn voedsel niet duurder maar juist goedkoper wordt.
Dit artikel afdrukken