Het nieuws van 12 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Utrechtse horeca haalt alles uit de kast
Utrechtse horecaondernemers verzinnen het ene plan na het andere. Alles beter dan 'je hand ophouden' (Misset Horeca, 1.3). Zo zijn er plannen voor een Elfkroegentocht over de sinds deze zomer weer helemaal bevaarbare en dus beschaatsbare singels en grachten (RTL Nieuws, 2.1) - als er tenminste genoeg ijs ligt -, een online après-skifeest (Misset Horeca, 2.2) en zelfs een door burgemeester Sharon Dijksma gesteund voorstel om een proef te doen met de openstelling van 3 horeca-gelegenheden. Dijksma kreeg nul op het rekest van het ministerie (Misset Horeca, 1.5): "Experimenten met restaurants zijn helemaal niet nodig." De routekaart is duidelijk genoeg. De organisatoren van het 'grootste' après-skifeest zijn helemaal coronaproof voorbereid. Ze deden ervaring op met een online nieuwjaarsfeest met ruim 1.000 bezoekers. Op het programma voor de 26e februari: kaasfondue, bingo, speciaal gebrouwen après-skibier en natuurlijk een Zoomlink.

200 miljoen voor welzijn
"Het kabinet stelt €200 miljoen extra beschikbaar voor een maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. Dat is nodig omdat het coronavirus en coronamaatregelen niet alleen een grote weerslag hebben op de zorg en de economie, maar ook op het mentaal welzijn en de fysieke gezondheid van Nederlanders," laat de Rijksoverheid weten (3.2). "We hebben niet alleen een zorgcrisis en een economische crisis maar ook een welzijnscrisis”, zei staatssecretaris Paul Blokhuis vrijdagmiddag in Het Parool (2.2). Met het geld zullen bestaande, veelbelovende activiteiten verder versterkt worden en kunnen landelijke publiekscampagnes opgezet worden. Denk aan beweegcoaches en een gezonde leefstijl tegen de coronakilo's, weerbaarheidstraining voor jongeren of huisbezoeken voor ouderen.

'2020 minst rampzalig voor echtelijke liefdes’
Het is niet allemaal kommer en kwel. In De Telegraaf maakt demograaf Jan Latten de balans op na een jaar coronolockdowns. "3,2 miljoen echtparen hebben de stresstest doorstaan," zegt hij. Bij de eerste lockdown was de verwachting dat deze zou leiden tot een echtscheidingsgolf. Het omgekeerde blijkt waar: in 2015 maakten bijna 66.000 getrouwde mannen en vrouwen voortijdig een einde aan hun ’liefde voor het leven’. In 2020 zette de langjarige trend van minder echtscheidingen gewoon door: "54.000 mannen en vrouwen verbraken de band. Dat is toch echt het laagste aantal in het afgelopen decennium."
Volgens Latten speelt er mogelijk nog wat vertraging in het ambtelijke scheidingstraject een rol (rechtbanken gingen ook dicht), maar toch durft hij hij te stellen dat "de overblijvende liefdes duurzamere liefdes zijn. Voor 3,2 miljoen echtparen is 14 februari 2021 een mooie Valentijnsdag.”
Dit artikel afdrukken