Vandaag het nieuws van 12 en 13 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

"Een gistend, borrelend kweekvat, waarin het virus gemiddeld twee nieuwe mutaties per maand opdoet, en voortdurend heen en weer springt tussen nertsen, werknemers en de katten die er rondscharrelen" (zie Overig 5 en 6). Dat is het beeld dat onderzoekers van 10 Nederlandse onderzoeksinstituten schetsen van de coronavirusuitbraken op nertsenfarms. Het team ploos de genetische stamboom van het virus op de eerste 16 nertsenfarms uit. In totaal troffen de onderzoekers - tot begin juni - 66 mensen en elf katten die een ‘nertsenvariant’ van het virus hadden opgelopen.

Hoewel men opvallend veel besmette katten aantrof op de nertsenfarms, hoeven kattenbezitters zich geen zorgen te maken, zegt Smit. Het ging op de boerderijen immers om verwilderde katten, die tussen de nertsen leefden. De huiskatten van de boeren, de katten van omwonenden en elf honden uit de buurt testten allemaal negatief.

GGD Haaglanden legt het bron- en contactonderzoek grotendeels deels terug bij de coronapatiënt zelf (zie 2.2). Dat heet een 'risicogestuurde werkwijze' en houdt in dat GGD-werknemers nog wel de positief geteste personen en kwetsbare personen in diens omgeving bellen, maar dat de coronapatiënt zelf belt met zijn contacten met een lager risicoprofiel.

Het snel oplopende aantal besmettingen in de regio noopt tot de nieuwe werkwijze, die overigens begin augustus ook al door de GGD's in Rotterdam en Amsterdam doorgevoerd werd omdat het aantal besmettingen daar razendsnel opliep. De GGD's kampten dan ook met een capaciteitsgebrek, en mogelijk overwerkt personeel. Die situatie hoeft niet eindeloos te duren: Beide GGD's zijn sindsdien weer langzaamaan teruggekeerd naar de oude werkwijze. In Amsterdam is nog niet duidelijk of het bron- en contactonderzoek weer volledig op het oude niveau zit, maar Rotterdam-Rijnmond meldde deze week weer volledig het contactonderzoek in handen te hebben.

Op twitter gaf wiskundige Bert Slagter afgelopen vrijdag zijn visie op de zin en betekenis van de PCR-test. In de Standaard zei vandaag de Vlaamse viroloog Marc van Ranst genoeg te hebben van alle twijfel aan de effectiviteit van de Corona-maatregelen: De maatregelen die er zijn, zijn prima. Het probleem is dat ze nu in vraag gesteld worden. Er verschijnen overal opiniestukken, maar ook de overheid doet het. Zo creëer je het idee bij de bevolking dat het allemaal zo erg niet is en dat de maatregelen overdreven zijn. En zo krijg je weer een stijging.

Verder dit weekend: aandacht én lof voor de indrukwekkende documentaire Veerkracht, opgenomen tijdens de coronacrisis in het Udense ziekenhuis Bernhoven.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken