Het nieuws van het weekend van 12 en 13 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vier dagen na de emotionele oproep van Angela Merkel in het Duitse parlement, waar ze zo ongeveer met de vuist op tafel sloeg, is de kogel door de kerk. Duitsland gaat vanaf aanstaande woensdag opnieuw in lockdown.


Merkel liet er geen twijfel over bestaan: als straks blijkt dat dit de laatste kerst was met je grootouders, omdat we onze contacten niet hebben weten te beperken, dan hebben we echt iets niet goed gedaan. Ze kreeg vandaag de steun van de minister-presidenten van de Duitse deelstaten. Vanaf woensdag gaat de detailhandel dicht, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenzaken, drogisterijen, apotheken, slijterijen, postkantoren, dierenwinkels, banken, kerstbomenhandel, fietsenmakers en garagebedrijven. Kappers, massagesalons en andere bedrijven waarbij lichamelijke nabijheid onvermijdelijk is moeten dicht, bouwmarkten ook, aldus de NRC (4.1). Ook scholen en kinderdagverblijven gaan in principe tot 10 januari dicht.

Waar Merkel uitblinkt in helderheid, blijft het in Nederland nog even kwakkelen. In Nederland werd weliswaar topberaad gehouden in het Catshuis over een mogelijke verscherping van de coronamaatregelen, maar wat de uitkomst daarvan is, horen we op zijn vroegst maandagmiddag, na een crisisberaad en voltallige ministerraad. Mogelijke maatregelen die op tafel zouden liggen: sluiting van niet-essentiële winkels, musea en bioscopen, maar ook 'doorstroomlocaties' als bioscopen, pretparken, dierentuinen, musea en zwembaden. "De beelden van volle winkelstraten, in aanloop naar de kerstdagen, baren ook de deskundigen van het RIVM zorgen", schrijft het AD (4.2). Ook een verlengde kerstvakantie met een week thuisonderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Voor het cabaretduo Even tot hier is het in ieder geval wel duidelijk. Zij laten de vele en verbijsterende metaforen van premier Marc Rutte en minister Hugo de Jonge links liggen en 'blijven thuis':



Onderwijl is het druk op de vliegvelden, want het vaccin is in zicht.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken