"De wereld doet alsof corona voorbij is en de economie weer aantrekt, maar ik heb geen cent te makken", zegt taxichauffeur Marko van Kesteren in EenVandaag (1.1). Sinds maart 2020 vielen de inkomsten van zzp'er Van Kesteren van de ene op de andere dag weg doordat de horeca dicht ging en Schiphol grotendeels sloot. Als ondernemer bleek Van Kesteren niet bij de voedselbank terecht te kunnen. Hij raakte in de schulden. En hoewel de coronamaatregelen inmiddels grotendeels afgeschaald zijn, moeten de nachtclubs en de horeca om middernacht dicht. Wég lucratieve taxiritten.

Zoals Van Kesteren zijn er nog 19.000 Nederlanders, waarschuwt het Rode Kruis vandaag. Hun banen, bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche en horeca, starten nog maar mondjesmaat op. Het Rode Kruis helpt ze met boodschappenkaarten waarmee ze onder meer voedsel kunnen kopen. En roept op "deze zelfstandigen, (alleenstaande) ouders, ouderen en gezinnen niet te vergeten en ze ook tijdens de nasleep van de coronacrisis te ondersteunen." Zeker tot het einde van jaar is hulp hard nodig.

Anuga
De Internationale vakbeurs voor de levensmiddelenhandel Anuga (9 tot 13 oktober in Keulen) heeft "nog niets ingeboet aan kracht en uitstraling," schrijft FoodClicks (2.1). Al moest ook de beurs rekening houden met coronamaatregelen, zoals te zien was aan het ontbreken van bezoekers uit Azië en de VS, minder vloerbedekking, kalere trendpleinen, meer afstand tussen de stands en de 2 teststraten ter plekke.

Opvallend tijdens deze beurs is dat "biologisch vrijwel volledig is ingeruild voor plantaardig, of plant based". Aanbieders komen met een overweldigend aanbod van vleesvervangers, in smaak variërend van 'niet te hachelen', tot een remake van het originele vleesproduct. Een andere topper: producten die iets toevoegen in fitheid of gezondheid. Denk aan "proteïne, eiwitten of toevoegingen die je fitter, slimmer of scherper maken" in allerlei formaten, van concentraten tot ijsjes.

Ook gemak speelt een grote rol op de beurs met producten die chefkoks kunnen helpen in de professionele keuken. Dat komt goed uit, want het gebrek aan keuken- en bedienend personeel in de horeca is niet alleen een typisch Nederlands probleem, tekent FoodClicks op.
Dit artikel afdrukken