Het nieuws van 11 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Veel meer maaltijden en veel meer omzet. Maar bezorgplatform Just Eat Takeaway boekt nog steeds geen winst.

'Marktaandeel belangrijker dan winst'
Dé sector die zich in de coronacrisis het minst zorgen zou hoeven te maken, moet toch wel de maaltijdbezorging zijn. Dat zou je kunnen afleiden uit de cijfers van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd. Topman Jitse Groen noemt 2020 dan ook "uitzonderlijk” jaar voor zijn onderneming, schrijft de NRC (2.2). De omzet steeg met 54% naar €2,4 miljard, het aantal bestellingen wereldwijd naar 588 miljoen, 42% meer dan het jaar ervoor.

Maar wie mocht denken dat de maaltijdbezorger zijn kostje gekocht heeft, vergist zich. Ook het verlies groeide met 30% tot €151 miljoen. Hoe dat kan? Nou, de markt is minder groot dan je zou denken: 70% van de mensen die iets kant-en-klaars willen, bestellen rechtstreeks bij het restaurant of halen er iets af. Belangrijker nog zijn de gigantische investeringen die nodig zijn om de grootste te worden (Takeaway nam vorig jaar Just Eat over en aast op het afronden van de overname van het Amerikaanse Grubhub). Dat kost handenvol geld op het gebied van marketing en naamsbekendheid. De filosofie van de maaltijdbezorger: "Alles draait om het bereiken van superieur marktleiderschap. Dan komt het vanzelf goed met die winst", aldus Trouw (1.1). De kost gaat voor de baat.

Vaccindiplomatie
Woensdag kwam naar buiten dat Japan overweegt de Olympische Spelen zonder buitenlandse toeschouwers te laten plaatsvinden (zie het Corona-effect van 10 maart, 4.2). De atleten hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Alle atleten die dit jaar aan de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio, en de winterspelen van volgend jaar in Beijing, kunnen zich op kosten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten vaccineren. Het Chinees Olympisch Comité heeft de benodigde vaccins aan het IOC aangeboden, aldus De Standaard (3.1). Een mooi staaltje vaccindiplomatie. "Een mijlpaal in het waarborgen van veilige spelen in Tokio", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.
Dit artikel afdrukken