Lege keten
Door de coronacrisis en de daarbij genomen maatregelen als lockdowns werden sectoren zoals de horeca platgelegd. Dat betekent bijvoorbeeld voor de Nederlandse frietketen dat de inkoop stopte en voorraden werden weggewerkt. Dat gebeurde zowel bij de horecabedrijven, de tussenhandel, de groothandel als de fritesindustrie. Geen afzet, geen vraag, geen voorraden. Je hebt het immers nog altijd over een bederfelijk product, ook al is het diepgevroren. Acties als Benefriet hielpen mee de frietberg af te bouwen.
Maar nu komt de vraag naar friet weer op. Hij explodeert zelfs, schrijft Boerenbusiness (1.3). Met als gevolg dat alle geledingen in de keten weer gevuld moeten worden. De Noordwest-Europese fritesindustrie benut weer zijn volle capaciteit. Dat heeft ook een keerzijde: bij grote vraag, stijgen de prijzen.
Behalve de prijs van frites zal ook de grondstofprijs (aardappelen) stijgen. Net als de prijs van de mayonaise op de friet, schrijft Bloomberg (1.1). Want met de hoogste voedselprijzen in tien jaar, ontkomen voedingsmiddelenproducenten er niet aan de gestegen grondstofprijzen (bij mayonaise is dat soja-olie) aan hun afnemers door te berekenen.
Thuisfriet
België, fritesland bij uitstek, bracht de gevolgen van Covid-19 op de aardappel- en fritesconsumptie van de Belgen in kaart (VLAM, 1.2) Het thuisverbruik van verse aardappelen steeg met 8%. Voor een groot deel was dat in de vorm van gekookte aardappelen, maar ook de Belgen gingen ook vaker thuis friet eten. Van alle friet die vorig jaar gegeten werd, was 70% thuisconsumptie (in 2017 was dat 53%). Die thuisconsumptie kon alleen niet het wegvallen van de buitenshuisconsumptie volledig compenseren: in 2020 at op een gemiddelde dag 10,6% van de Belgen friet, waar dat in 2017 nog 12,3% was.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Food Inflation Hits Everything From Mayonnaise to Tofu
Bloomberg -
Covid-19 duwt thuisverbruik van verse aardappelen met 8% omhoog
VLAM -
Lege keten zorgt voor vraagexplosie naar frites
Boerenbusiness -
‘80% van de horecamedewerkers is weer aan het werk’
Misset Horeca -
Verkoop Laurent-Perrier is met een kwart gekrompen
De Tijd -
Supers 0,6 procentpunt meer marge in coronajaar
Distrifood
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Een vaccin? Nu al? Leve de medische wetenschap
NRC -
Vanaf 30 juni evenementen met 100% bezoekerscapaciteit mogelijk
Rijksoverheid -
Volledig gevaccineerden mogen deze zomer vrij reizen in EU
Het Financieele Dagblad -
EU: deze zomer vrij reizen binnen Europa voor volledig gevaccineerden
RTL Nieuws -
Gevaccineerden mogen deze zomer zonder testen en quarantaine reizen binnen EU
NOS -
‘Nederlanders verheugen zich het meest op afzetten mondkapje’
Misset Horeca -
Zuckerberg laat zijn personeel nog zeker zes maanden telewerken
De Standaard -
Iedereen immuun in 2022. Hoeveel kost dat? En 11 andere vragen
NRC -
Door de AstraZeneca-prik overleed hij: ‘Je zal maar net die ene op 100 duizend zijn, zoals mijn Imko’
de Volkskrant
4. Overig
-
Amsterdams asiel krijgt dagelijks ‘coronahuisdieren’ terug
AD -
Minister Grapperhaus: ’Ik gun mensen hun pleziertje maar we moeten echt voorzichtig zijn’
De Telegraaf -
Kan corona uit een lab zijn ontsnapt? En waarom duikt die theorie telkens weer op?
de Volkskrant -
Vaccin geweigerd? Simkaart geblokkeerd in Pakistans dichtstbevolkte provincie Punjab
Knack -
Europese lidstaten stellen reisregels op elkaar af
De Standaard -
Reizen wordt makkelijker, Europese landen gaan van oranje en geel sneller op groen
Trouw -
Meer coronadoden dit jaar dan in heel 2020
Het Financieele Dagblad -
Nog veel onduidelijk over reisregels binnen Europa
NRC -
Biden wil de rest van de wereld snel vaccineren, voordat China het doet
Trouw -
Biden presenteert wereldvaccinplan: 'De VS leidt de wereld uit deze pandemie'
NOS
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Patatje met ‘flink’? Nooit van gehoord. Junkfood kan niet duur genoeg worden.