Het nieuws van 11 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

China laat WHO-experts donderdag toe
Na bijna een jaar lang onderhandelen zijn de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eindelijk welkom in China. De onderzoekers gaan op 14 januari aan de slag. Dat maakte de Chinese Nationale Gezondheidscommissie maandagochtend bekend (Het Financieele Dagblad, zie 4.7).
Een groep van 10 experts - met onder meer de Nederlandse viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC - reist af naar Wuhan om de precieze bron, het ontstaan en de verspreiding van het virus te onderzoeken. De groep van experts zou eigenlijk vorige week afreizen, maar kreeg toen geen toegang tot China. Dat berust volgens China vooral op een misverstand. China heeft een eigen onderzoeksgroep gevormd, die zal samenwerken met de experts van de WHO (NRC, zie 4.8).

Het lijkt erop dat de onderzoekers ook Wuhan zullen mogen bezoeken (De Telegraaf, 4.1). De zoektocht naar de oorsprong van het virus is politiek een heikele zaak. China vreest te worden aangewezen als verantwoordelijke voor de pandemie. De Chinese overheid houdt strikte controle op al het binnenlandse onderzoek naar de oorsprong van het virus. De staatsmedia dragen uit dat het virus elders is ontstaan en met reizigers en diepgevroren voedingsmiddelen is meegekomen. Sporen van het virus op diepgevroren (import)producten, ook recent weer ontdekt, worden hiervoor als aanwijzing gebruikt. Onderzoekers hebben het sterke vermoeden dat vleermuizen uit het zuiden van China aan de oorsprong liggen. De verwachting is dat de WHO-missie onder streng toezicht zal staan. De onderzoekers hebben weinig tijd. Ze moeten eerst 10 dagen in quarantaine. Vervolgens begint op 12 februari het Chinees Nieuwjaar, waarbij het land tot stilstand komt (Het Nieuwsblad 4.9 en de Volkskrant 4.6).

Volgens Koopmans gaat de missie niet om China de schuld te geven, maar vooral om het begrijpen en leren voor de toekomst, opdat de wereld beter paraat is voor een volgende pandemie. Ook de WHO vindt de onderzoeksmissie zelf belangrijker dan het bereiken van een sluitend resultaat (The Guardian, zie 4.10).

Markt maaltijdboxen ontploft door sluiten horeca
Horecabedrijven stappen en masse over op nieuwe inkomstenmodellen. Cateraars, hotels als de Van der Valk-keten en restaurants proberen via het bezorgen van 'restaurantboxen' toch nog wat geld te verdienen in de lockdown (BNR, zie 2.1). Een restaurantbox lijkt op de maaltijdboxen van bedrijven als HelloFresh: aan de hand van een recept kun je een (restaurant)maaltijd koken van de thuisbezorgde ingrediënten. Sterrenchef Ron Blaauw stapte ook over op zo'n bezorgbox. "Het is een hele andere business geworden. [..] We zijn goed gestart. Het voordeel van onze box is dat die ook heel lekker is, we merken dat doordat de mond-tot-mond-reclame heel goed werkt. Buren van mensen die de rijsttafel hebben besteld, bestellen door de goede verhalen ook ineens de box", aldus Blaauw tegen BNR. Blaauw merkt ook van de kant van grotere bedrijven als Albert Heijn dat de maaltijdboxen een interessante nieuwe business aan het worden zijn. "Er wordt best wel aan getrokken door grote jongens. We worden benaderd door grote bedrijven om samen te werken. Maar ik ben daar niet zo happig op, want het moet iets van onszelf blijven. We kunnen het nu heel goed aan."
Door de restaurantboxen kunnen de horecaondernemers overleven, vet op de botten krijgen ze er (nog) niet van.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken