Het nieuws van 11 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Veerkracht voedselvoorzieningsketen
Verstoringen in voedselketens, zoals tijdens de Covid-19-pandemie, hebben grote gevolgen voor de Nederlandse economie en de voedselzekerheid. Onderzoekers van de Operations Research and Logistics Group van Wageningen University en van Wageningen Economics Research bestudeerden de effecten van de Covid-19-pandemie in de hele voedselketen. Ze baseerden hun analyse op interviews met 30 Nederlandse supply chain-actoren (WUR, 1.5). Ze brachten de verstoringen in kaart en analyseerden de veerkracht van de toeleveringsketen. Maar weinig bedrijven bleken goed voorbereid te zijn om de verstoringen het hoofd te bieden. De onderzoekers definieerden een raamwerk van concrete strategieën die succesvol zijn toegepast om de ontstane problemen in de voedselketen het hoofd te bieden.
Figuur 1. Acht beste praktijken voor veerkracht van de voedselvoorzieningsketen

Voedselfraude
Tijdens de pandemie waren er aanzienlijk meer mediaberichten over voedselfraude dan officiële waarschuwingen. Dat concludeert het Food Authenticity Network (FAN) in samenwerking met Mérieux Nutrisciences en de Britse overheid (Food Ingredients First, 1.1). De onderzoekers beschikken niet over genoeg data om met voldoende zekerheid te kunnen vaststellen of sprake is van een significante stijging of van een 'dramatische' toename van Covid-19 gerelateerde voedselfraude-incidenten. Dat komt ook doordat het toezicht niet overal hervat is. Wel concluderen de onderzoekers dat de omstandigheden die door de pandemie zijn gecreëerd de kwetsbaarheid voor voedselfraudes vergroten.

Al het coronavirus past in één blikje
Alle coronavirussen in de wereld die Covid-19 veroorzaken, passen samen in één blikje frisdrank van 330 milliliter, mét nog wat ruimte over (Independent, 4.4). Dat berekende de Britse wiskundige Kit Yates. Yates baseerde zich op het aantal nieuwe coronabesmettingen wereldwijd en de virale lading. Dat maakt volgens de wiskundige dat er ongeveer twee quintiljoen (twee miljard miljard) SARS-CoV-2 virusdeeltjes in de wereld zijn. "Zelfs rekening houdend met de spike-eiwitten van het coronavirus en het feit dat er tussen de bolvormige deeltjes openingen zal blijven wanneer ze op elkaar worden gestapeld, komen we nog te kort om één colablikje van 330 milliliter te vullen", aldus Yates. "Het is verbazingwekkend om te bedenken dat iets dat alle huidige problemen, ontwrichting en leed veroorzaakt, past in een paar slokken van wat ongetwijfeld het slechtste drankje in de geschiedenis zou zijn".

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken