"Het lijkt alsof de pandemie bij ons niet gebeurd is," zegt Luca Zaramella, CFO van Mondelēz International de maker van Cadbury's Oreos koekjes (2.2). Toch maakt de topman zich zorgen over de prijsstijgingen van logistiek en transport. "Die proberen we door te berekenen aan de consument," aldus Zaramella. Mondelez heeft wereldwijd prijsverhogingen aangekondigd om zijn marges veilig te stellen en merken te kunnen blijven voeren. Dat betekent onder meer optimaliseren van de verpakkingsgrootte (lees: een bestaand product beschikbaar maken in kleinere verpakkingen). "We weten dat snacken een blijvertje is. Welzijn betekent niet meer automatisch dat je iets moet eten dat vet- of suikervrij is. Het gaat om 'permissible indulgence', toelaatbare verwennerij. Bijvoorbeeld mindful snacken met een 100-calorieverpakking."

Opnieuw steekt de theorie dat het coronavirus in een Chinees laboratorium ontstaan is de kop op (4.6). Dit keer omdat Hongaarse bio-informatici op bodemstalen die eind 2018 en begin 2019 op - let wel - Antarctica verzameld zijn, een onbekende variant van het coronavirus aantroffen. De stalen zijn besmet tijdens het DNA-onderzoek dat het biotechbedrijf Sangon Biotech in Shanghai uitvoerde. Met hamster- en apen-DNA. De crux is het vaststellen van het exacte moment waarop de stalen in Shanghai zijn onderzocht. Gebeurde dat al in december 2019, dan zou deze virusvariant - gekweekt in een laboratorium, volgens de Hongaarse onderzoekers - de 'voorouder' kunnen zijn van het oorspronkelijke menselijke Wuhanvirus. Het laboratorium in Wuhan maakte ook gebruik van Sangon Biotech. Maar als het DNA-onderzoek pas begin 2020 plaatsvond, dan kunnen de stalen ook besmet zijn geraakt door experimenten van onderzoekers die meer te weten wilden komen over het oprukkende virus. Voor het reconstrueren van die tijdlijn is nog meer informatie nodig.

Dit artikel afdrukken