De kogel is door de kerk. Na het het inmiddels 'traditionele besluitvormingstreintje: OMT-advies op vrijdag, overleg in de ministerraad en een zondags informeel besluit in het Catshuis' (Het Parool, 3.2), zal per 25 september de anderhalve meterregel van tafel verdwijnen. Dat betekent niet dat de samenleving weer onbeperkt open gaat, zoals inmiddels in Denemarken het geval is (NOS, 3.8). In Nederland zal vanaf 25 september voor iedereen van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs verplicht zijn, bij een bezoek aan horeca, sportevenement of concert.

Driepuntsgordel
Het kabinet spreekt van een 'driepuntsgordel': bij evenementen, festivals, in de horeca, in de bios, bij profsportwedstrijden in het theater wordt de QR-code het toegangsticket. Met andere woorden: "gevaccineerd zijn, hersteld óf getest zijn wordt de norm." Het thuiswerkadvies wordt tegelijk ‘milder’: de norm verschuift weer naar in principe werken op kantoor, tenzij thuiswerken kan.

Heel concreet betekent het dat ook in Nederland de 'pass sanitaire', zoals die in Frankrijk gemeengoed is, wordt doorgevoerd. "De zweem van vaccinatiedrang, dwang of op z’n minst een maatschappelijke tweedeling liggen op de loer," schrijft Het Parool. Net als in Frankrijk, waar ook afgelopen zaterdag weer 120.000 mensen op de been waren om te protesteren tegen de pass sanitaire, neemt ook bij ons het protest toe (Deutsche Welle, 4.1). Zaterdag protesteerden in 10 gemeenten 150.000 Nederlanders tegen het meten met 2 maten (AD): "wél ruim baan voor profvoetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort, géén theatervoorstellingen met een fractie van die bezoekersaantallen".

Minister aangeklaagd
In Frankrijk gaat het ongenoegen inmiddels nog een stap verder. Daar is de voormalige minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, aangeklaagd voor 'het in gevaar brengen van de levens van anderen' (de Volkskrant, 4.5). Het Cour de justice de la République (CJR,), een rechtbank die zich buigt over ministeriële ambtsmisdrijven en die uit ruim 14.500 klachten over de aanpak van de pandemie 16 overkoepelende aanklachten distilleerde, daagde als eerste de oud-minister. Naar verwachting zullen ook de huidige minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, en de toenmalige Frans premier Édouard Philippe zich bij het CJR moeten verantwoorden. Volgens Buzyn heeft Frankrijk juist 'heel voortvarend' gehandeld (3.5).

'Contactontkenners'
De GGD's in Nederland gaan stug door met het in kaart brengen van de contacten van mensen die met corona besmet zijn. "Je ziet dat er toch te veel contactmomenten op scholen komen en we verwachten besmettingen bij reizigers die van vakantie terugkomen," zegt Henk Bril, directeur van de GGD in de regio Ede-Arnhem. De GGD's worden bij het contactonderzoek gefrustreerd door een toenemend aantal mensen die zeggen met niemand contact te hebben gehad. "En dan weten wij best dat dat helemaal niet kan. Het aantal contacten dat mensen hebben neemt juist steeds meer toe”, aldus Bril (AD, 3.6). Over 2 weken gaat de GGD werken met een nieuwe app. Mensen kunnen straks zelf invullen met wie zij in contact zijn geweest. Dat moet veel tijd gaan schelen: "We hebben ooit becijferd dat we per besmetting acht uur hadden voor het bron- en contactonderzoek. Dat willen we zeker gaan halveren," zegt Bril.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken