Het nieuws van 11 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Omdat minister De Jonge te druk is met het bestrijden van de verspreiding van corona zag hij gisteren af van het lijsttrekkerschap van het CDA. Wie dan het lijstrekkerschap moest overnemen? Hij lichtte het toe op TV: daarover moest de partij beslissen. Het werd minister Wopke (4.17). Niet Pieter Omtzigt, de nummer twee die Hugo nipt had verslagen toen hij gekozen werd.

Hugo was blij. En ook Pieter, die heel graag Hugo had willen verslaan, was er heel blij mee. Zo gaat dat in de politiek. Dat kwam omdat ze bij het CDA eigenlijk altijd al Wopke wilden, maar voor hem hoefde het niet omdat het CDA verdeeld is tussen een linkse (Hugo en Pieter) en een rechtse stroming terwijl hij gewoon zijn ding wil kunnen doen als analyticus en kundige manager. Dankzij corona is hij alsnog de Sjaak, schrijft de Volkskrant met zoveel woorden (4.18). Nu moet hij interne politieke verdeeldheid gaan managen. Daar heeft de ex-McKinseyman vast een broertje dood aan blijkt uit een profielschets in de NRC, maar de partij roept en dus doe je het. Belangrijk motief om hem te kiezen: omdat Wopke Hoekstra 2 meter lang is, ziet hij eruit als een premier.



Afgelopen week was er opwinding over een geheime overheidsnotitie. Daar zou in bewezen worden dat we elkaar in de horeca veel minder besmetten dan thuis en dat restaurants rustig weer open kunnen. In een hoekje van de NRC legde Petra de Jong uit hoe het echt zat. Haar graafwerk haalde de pers niet meer. Daarom vertellen wij het je. Die goed onderbouwde notitie blijkt niet te bestaan. Het is slechts de mijmering van een mevrouw uit het CDA die daar steeds de aandacht voor vraagt. Het staat in een rustig opgeschreven stukje in een column (1.2). Heel stilletjes en heel tekenend voor deze gekke tijden.

Hoe het ook allemaal zij, soep is goed (2.2). Ook uit een pouch, desnoods uit een blik. Zelfs al roept nu iedereen dat je vers moet eten en dat zelf moet klaar moet maken (2/1). Soep is altijd goed. Geloof ons nou maar, want er is al genoeg onzin in de wereld. Niet voor niets kandideert het woord 'viruswappie' als Woord van het Jaar (4.3).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken