Vandaag het nieuws van 11 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De Russische president Vladimir Poetin claimt een doorbraak in de wereldwijde vaccinwedloop. Het Russische ministerie van Volksgezondheid zou vandaag groen licht hebben gegeven voor het in gebruik nemen van een eerste COVID-19-vaccin, aldus de president. Als de laatste testfases van het vaccin, ontwikkeld door onderzoekscentrum Gamaleya, zijn afgerond wil Rusland als eerste land ter wereld overgaan tot een grootschalige inentingscampagne. Leraren en medewerkers in de gezondheidssector zouden als eersten in aanmerking moeten komen. Volgens Poetin is het middel werkzaam en veilig. Ook zegt hij dat een van zijn dochters al is gevaccineerd zonder bijwerkingen (zie 2.3 t/m 2.6).

Bij een eerste toediening had ze wel gedurende één dag tot 38 graden koorts opgelopen. Na de tweede dosis bedroeg haar lichaamstemperatuur nog iets meer dan 37 graden. "Ze voelt zich goed en ze heeft een hoog aantal antilichamen. Ik weet dat het behoorlijk effectief werkt en voor een duurzame immuniteit zorgt. En, ik herhaal het, het heeft alle nodige onderzoeken doorstaan", aldus de president.



De Russen hebben hun onderzoeksgegevens niet met andere landen gedeeld. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Rusland toestemming gevraagd om het vaccin onder de loep te nemen. Volgens de Russische staatstelevisie zal het coronavaccin dat Rusland vandaag liet registreren 'Spoetnik V' heten. Een verwijzing naar de Sovjet-satelliet Spoetnik, in 1957 de eerste satelliet die ooit in een baan om de Aarde werd gebracht.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

    5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

    Toelichting ›

      6. Europa: één of verder verdeeld

      Toelichting ›
      Dit artikel afdrukken