Het nieuws van 10 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Afrikaanse varkenspest en Covid-19
Volgens een nieuw Brits-Chinees onderzoek (nog niet peer-reviewed) zou er een relatie te leggen zijn met de Afrikaanse varkenspest (ASF). Die dierenziekte dook voor het eerst in augustus 2018 op in China en had een verwoestend effect op de Chinese varkensstapel. Varkensvlees is het meest gegeten vlees in China; het land produceert ongeveer de helft van alle varkens ter wereld. Tot ASF, want om die ziekte in toom te houden, werden de Chinese varkens massal geruimd. ASF is voor varkens dodelijk, maar niet besmettelijk voor mensen.

Van de ene dag op de andere viel de varkensvleesaanvoer stil en stegen de prijzen van varkensvlees. De Chinezen gingen naarstig op zoek naar andere bronnen van vlees en richtten zich onder meer op wilde dieren. Dat leidde tot aanzienlijk meer contactmogelijkheden tussen mens en coronavirus, suggereren de onderzoekers. "Als er meer wilde dieren in de menselijke voedselketen terechtkomen, hetzij door [individuen] die jagen ... of naar de markt gaan en verschillende vleesbronnen kopen," zegt hoofdauteur David Robertson, hoogleraar virale genomica en bio-informatica aan de Universiteit van Glasgow, in The Guardian (zie 3.1). "Als dat toeneemt, kan dat de kans op contact alleen maar vergroten. Je vergroot gewoon de kans voor het [Sars-CoV-2] virus om bij mensen te komen."

Disruptie
In januari 2020 werd het eerste cluster van Covid-19-gevallen vastgesteld in Wuhan. Van de 41 vroege gevallen bleek 70% op de een of andere manier te linken te zijn aan de Huanan-markt, ofwel als kraamhouder, ofwel als reguliere klant. Op die markt werd niet alleen vis verhandeld, maar ook wilde dieren, die vaak ter plekke geslacht werden. Volgens Robertson leidde het plotselinge tekort aan varkensvlees tot een totale disruptie van de Chinese vleesindustrie. "Dat zou een mogelijke verklaring zijn waarom we het zo moeilijk vinden de connectie te vinden. Want als het virus daar op mensen overgegaan is, zou je naar de markt gaan en verwachten er nog steeds geïnfecteerde dieren te vinden. Maar die waren er niet. En dus is er sprake van een puzzel, met een soort 'missing link'."

Dat een tekort aan varkensvlees de verspreiding van Sars-CoV-2 naar mensen heeft veroorzaakt, is niet meer dan een hypothese, benadrukt Robertson. Maar wel eentje die in overweging moet worden genomen om te kunnen begrijpen welke systeemeffecten een rol hebben gespeeld.
Dit artikel afdrukken