Aanstaande dinsdag wil het kabinet besluiten om per woensdag 23 maart de laatste coronamaatregelen af te schaffen. Alleen de basisadviezen zouden nog van kracht blijven. Mondkapjes in het OV komen te vervallen, in vliegtuigen moeten ze nog wel worden gedragen. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS (4.1).

Koninklijke Horeca Nederland ontvangt het schrappen van de restricties met open armen. De organisatie ziet de maatregelen liever vandaag dan morgen vervallen, zeker met dit mooie weer.

De quarantaine- en isolatieplicht zorgen in de horeca de laatste dagen voor veel problemen (Metro, 1.1). Door de oplopende besmettingen krijgen zaken hun personeelsroosters niet ingevuld. Zo sluiten bijvoorbeeld in Den Bosch horecazaken eerder of helemaal de deuren omdat personeel is besmet. Personeel moet na een positieve coronatest minstens 5 dagen in isolatie zitten, ook zonder klachten. Dat zorgt voor onnodig ziekteverzuim, volgens de branchevereniging. Het ziekteverzuim zou de verdiencapaciteit in de horeca ernstig beperken en zit het herstel van de branche in de weg.

KHN pleit vandaag dan ook voor het terugkeren naar het oude normaal. Dat lijkt ook te gebeuren. Het OMT moet er nog wel een advies over geven.
Dit artikel afdrukken