Het nieuws van 11 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Thuisconsumptie maakt horecaverlies niet goed
De toegenomen thuisconsumptie en supermarktverkopen maken het coronaverlies door de gesloten horeca niet goed. Niet voor Heineken, dat gaat reorganiseren en wereldwijd 8.000 banen afstoot, niet voor de Britse pubs, die hun omzet terug zagen vallen tot het laagste niveau sinds 1920 (The Guardian, 1.3), niet voor Coca-Cola (Financial Times, 1.2). Ook Coca-Cola blijkt de helft van zijn omzet uit horeca te halen, en moest vorig jaar een verlies slikken. Maar gelukkig, zei topman Murphy, viel het in Noord-Amerika nog wel mee. Daar kon Coca-Cola meeliften op de snelle overstap die eetgelegenheden maakten naar afhaal-diensten.

Spuitjestekort in Japan
Half februari begint het vaccinatieprogramma in Japan. Als alles volgens plan gaat, moeten in juli, als de Olympische Spelen beginnen, zo ongeveer de laatsten van de ruim 125 miljoen Japanners hun spuitjes krijgen. De Japanse regering heeft om te beginnen 144 miljoen doses van het Pfizer-vaccin besteld, genoeg om 72 miljoen Japanners te vaccineren. Tenminste, als je uitgaat van 6 doses per flesje. En daar gaat het mis (The Guardian, 4.7). Japan heeft namelijk een tekort aan de precisie-injectienaalden waarmee je 6 doses kunt afmeten. Met de wel beschikbare standaardspuitjes kun je maar 5 doses uit een flesje halen. Dus kunnen er in de eerste ronde maar 60 miljoen Japanners gevaccineerd worden en gaan 12 miljoen doses verloren. Overigens is Japan niet het enige land waar dit speelt: ook de Verenigde Staten en sommige Europese landen kampen met hetzelfde probleem. Na de strijd om de mondkapjes staat de wereld een nieuwe concurrentiestrijd te wachten.

Dieren en de avondklok
"Minder mensen op straat, minder lawaai, minder verkeer, dat móet een merkbaar effect hebben, maar ik heb het niet met eigen ogen gezien”, zegt Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in het AD (4.17). Hij verwacht dat de avondklok gunstig uitpakt voor bijvoorbeeld ratten, die rustiger hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen, en vossen. Remco Daalder, stadsecoloog in Amsterdam, is minder uitgesproken: "het zal vooral effect hebben als we met de avondklok ook de lichten uit zouden doen, dan zijn dieren minder verward.” De Utrechtse stadsecoloog Floris Brekelmans ziet nog een voordeel van de avondklok voor dieren: er zullen minder verkeersslachtoffers vallen onder 'notoire wegoverstekers' als vossen, reeën, dassen, boommarters en ook padden en salamanders die binnenkort op pad gaan om te paren. Vergeet ook de vogels niet: door de stilte kunnen zij elkaar beter horen 's avonds. En zou de kou nog wat uitmaken? Jazeker, nu al trekken dieren naar de warmere stad, dus "is het boerenverstand om nu te zeggen dat de rust van de avondklok dat alleen maar uitnodigender maakt."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken