Vandaag het nieuws van 10 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nederlandse jongeren op vakantie in het Griekse Chersonissos op Kreta hebben daar als vanouds vakantie gevierd (zie 7.4 en 7.5). "We hebben elke avond gezopen en op elkaar gepropt gestaan in El Paradiso. Omdat er relatief weinig mensen zijn, zoekt iedereen elkaar op en gaan ze bij elkaar op terrassen zitten.'' Dit weekend greep de Griekse politie in en moesten 4 nachtclubs de deuren sluiten.

Toch zijn de jongeren niet van God los. En als ze terug zijn in Nederland? "Dan ga ik me meteen laten testen. En ik zal mijn opa's en oma's twee weken niet zien. Ik wil wel mijn verantwoordelijkheid nemen."

De Belgische motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste begrijpt de Hollandse jeugd (zie 3.2). Hij pleit voor 'selectieve versoepelingen voor bepaalde doelgroepen', zoals jongeren. "We weten dat corona minder hard toeslaat bij jongeren. En we weten dat net zij meer behoefte hebben aan verbondenheid. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen overwegen om die jongeren een ruimere sociale bubbel te gunnen dan het oudere deel van onze bevolking. Ik besef dat dit een heel delicate kwestie is en natuurlijk kan het alleen als het op virologisch vlak verantwoord is, maar het is een piste waar we misschien toch eens moeten over nadenken.”

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken