Vandaag het nieuws van 1 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Zojuist vond de officiële persconferentie plaats van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Niet omdat er specifieke of spannende ontwikkelingen waren, maar omdat 1 september de laatste formele datum was op de in maart opgestelde routekaart van coronamaatregelen. "We hebben geen groot of onverwacht nieuws," zei Rutte, "maar het is goed de stand van zaken met u te bespreken."

Rutte schetste dat het kabinet op basis van voortschrijdend inzicht opereert en het beleid bijstelt waar dat kan, maar ook waar dat moet. Dat betekent concreet dat nachtclubs en discotheken gesloten blijven ("een virus heeft geen paspoort"), jonge kinderen zonder klachten mogen toch naar de kinderopvang, in verpleeghuizen wordt bij een besmetting voortaan alle bewoners en medewerkers wekelijks getest. Wie geen klachten heeft, laat zich toch maar liever niet testen. De testcapaciteit is immers beperkt - al wordt er hard aan gewerkt om deze uit te breiden.

Rutte deelde weer een compliment uit: de Nederlanders zijn zich goed bewust van de 1,5 meterafspraken, hoe moeilijk dat ook vol te houden is. "Maar we zijn niet heilig", vulde hij aan. Om vervolgens de boel om te draaien: "Laten we kijken naar wat er allemaal wel kan." Scholen zijn weer open, theaters ook en je kunt in het weekend weer gewoon een biertje drinken, uit eten met vrienden en naar de bioscoop. "Dat moeten we vasthouden en dat kunnen we ook, dat hebben we laten zien."

Voor kritiek staat het kabinet open. Rutte had zojuist het vierde gesprek met jongeren afgerond en is van plan samen met De Jonge volgende week een online sessie te organiseren om van zoveel mogelijk mensen goede ideeën én kritische vragen te krijgen.

Lichtpuntje aan de horizon: het mogelijke vaccin. De eerste resultaten zijn bemoedigend en als alles goed gaat, zei De Jonge, kunnen we in de eerste maanden van 2021 de eerste vaccins in ons land verwachten.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

  6. Europa: één of verder verdeeld

  Toelichting ›

  7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

  Toelichting ›

  8. Democratie, rechten en redelijkheid

  Toelichting ›

  9. Recessie of depressie

  Toelichting ›

  Overig

  Dit artikel afdrukken