Op het platteland van de Verenigde Staten vallen twee keer zoveel slachtoffers van Covid-19 als in de steden. En omdat in rurale gebieden de toegang tot zorg afneemt zal dat verschil alleen nog maar groter worden, verwachten experts (CNBC, 4.4).

In het begin van de pandemie leek het platteland, waar 15% van de Amerikaanse bevolking woont, redelijk gespaard te blijven. Maar inmiddels is 1 op de 434 Amerikaanse plattelandsbewoners overleden aan Covid-19 tegen 1 op de 513 stadsbewoners. In 39 (van de 50) Amerikaanse staten de overlijdenscijfers hoger in plattelandsgemeenten dan in de stedelijke gebieden en overlijden plattelandsbewoners twee keer zo vaak aan Covid-19 als stadsbewoners.

De oorzaak?

De toegang tot medische zorg krimpt drastisch voor een bevolking die over het algemeen "ouder, zieker, zwaarder, armer en minder gevaccineerd" is.

Om met dat laatste te beginnen: gemiddeld is 53% van de Amerikanen die in stedelijke gebieden wonen gevaccineerd. Op het platteland is dat maar 41%. Maar daar komt bij dat de afgelopen jaren tientallen plattelandsziekenhuizen de deuren gesloten hebben. In de helft van de rurale counties is geen intensive care-zorg beschikbaar.

Met de coronapandemie raakte ook in de VS het zorgpersoneel overbelast. Met burn-outs en een vicieuze cirkel tot gevolg. De groeiende zorgbehoefte kwam neer op minder zorgpersoneel, dat daardoor nog vaker de handdoek in de ring gooide. De zorg loopt letterlijk vast. En het lijkt alleen nog maar erger te worden door de maatregel die president Joe Biden beloofd heeft: verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Daar heeft niet iedereen zin in.
Dit artikel afdrukken