Nog altijd overspoelt de veelheid aan berichten en nieuws over de coronapandemie ons allen. De behoefte aan duiding neemt alleen maar toe. Op Foodlog bieden we dagelijks een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers, gerangschikt in 9 thema's. De eerste 7 weken van de coronacrisis vind je terug in ons corona-liveblog. Vanaf 7 april houden we dagelijks een 'newsroom' bij over de coronacrisis: het Corona-effect.
Vandaag het nieuws van het weekend van 1 en 2 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
De afgelopen weken sprak de NOS met verschillende, buitenlandse, werknemers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond (zie 1.1). Rode draad: de werknemers zijn bang om te melden dat ze Corona-klachten hebben en zouden zelfs instructies hebben gekregen om te liegen op hun gezondheidsverklaringen. Het openlijk melden van klachten zou het einde van hun arbeidscontract betekenen.
Sommigen durven wel te zeggen dat ze klachten hebben, maar kregen te horen dat ze gewoon moesten doorwerken. "Ik had verhoging en moest doorwerken. Die klachten heb ik drie tot vier weken gehad. Ik heb laten weten dat ik klachten heb, ik heb zelfs gevraagd om vakantiedagen, maar die kreeg ik niet", zegt een Roemeense werknemer.
Desgevraagd reageert mede-eigenaar Marc van Rooi voor de camera uiterst stellig: "We hebben maar één belang en dat is om de fabriek coronavrij te houden". Ja, natuurlijk deden ze wel eens een 'ererondje': als je visite krijgt haal je ook die drie dingen van aanrecht even weg. Maar verder "is het altijd even streng".
De GGD en Veiligheidsregio zien in de bevindingen van de NOS aanleiding om direct nieuwe maatregelen aan te kondigen. GGD-medewerkers gaan onaangekondigde controles van de gezondheidsverklaringen uitvoeren.
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
De afgelopen weken sprak de NOS met verschillende, buitenlandse, werknemers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond (zie 1.1). Rode draad: de werknemers zijn bang om te melden dat ze Corona-klachten hebben en zouden zelfs instructies hebben gekregen om te liegen op hun gezondheidsverklaringen. Het openlijk melden van klachten zou het einde van hun arbeidscontract betekenen.
Slachterij tegen hoestende werknemer: 'Vul het zo in dat je niets hebt' https://t.co/JuxKL4gUY9
— NOS (@NOS) August 2, 2020
Sommigen durven wel te zeggen dat ze klachten hebben, maar kregen te horen dat ze gewoon moesten doorwerken. "Ik had verhoging en moest doorwerken. Die klachten heb ik drie tot vier weken gehad. Ik heb laten weten dat ik klachten heb, ik heb zelfs gevraagd om vakantiedagen, maar die kreeg ik niet", zegt een Roemeense werknemer.
Desgevraagd reageert mede-eigenaar Marc van Rooi voor de camera uiterst stellig: "We hebben maar één belang en dat is om de fabriek coronavrij te houden". Ja, natuurlijk deden ze wel eens een 'ererondje': als je visite krijgt haal je ook die drie dingen van aanrecht even weg. Maar verder "is het altijd even streng".
Personeel slachterij Van Rooi: wij moesten doorwerken met coronaklachten, verklaringen vals ingevuld https://t.co/bOkePC4JcR
— NOS (@NOS) August 2, 2020
De GGD en Veiligheidsregio zien in de bevindingen van de NOS aanleiding om direct nieuwe maatregelen aan te kondigen. GGD-medewerkers gaan onaangekondigde controles van de gezondheidsverklaringen uitvoeren.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›2. Angst en gezonder leven / eten
Toelichting ›-
Microbioloog: ’Alles ontsmetten is zwaar overdreven’
De Telegraaf -
The first US COVID-19 exposure notification apps could arrive within 'weeks'
Engadget -
Coronavirus vaccine tracker: how close are we to a vaccine?
The Guardian -
Ruzie om mondkapje ontaardt in vechtpartij aan boord van vliegtuig naar Ibiza
AD -
Mondkapje verplicht in alle 14.000 McDonald’s in Amerika
Metro -
Walmart, Costco, CVS And Amazon Tell Shoppers To “Mask Up”
Forbes -
Verschillende woon-zorgcentra weer in lockdown-modus: ‘Koude douche voor bewoners en personeel’
De Morgen -
Geen verplichte quarantaine voor risicoreizigers, wel extra nadruk op thuisisolatie
NOS -
Nederlands vaccin beschermt apen tegen corona en is klaar voor volgende stap: mensproeven
de Volkskrant -
‘Herstel in horeca loopt sneller dan verwacht’
De Tijd
3. Onzekerheid
Toelichting ›-
Een halfjaar corona: hoe gaat het nu verder?
de Volkskrant -
Corona is een heel andere ziekte dan gedacht, hebben deze artsen geleerd
Nieuwsuur -
Cramped workplaces, parties … the factors fuelling local Covid-19 spikes
The Guardian -
Hoe Europa de tweede coronagolf beleeft: vooral besmette jongeren
De Morgen -
Government 'drops pledge to test everyone in care homes for coronavirus'
The Telegraph -
Why Boris Johnson is suddenly spooked by the spectre of a second spike | Andrew Rawnsley
The Guardian -
Coronavirus England: Boris Johnson looking at second-wave lockdown scenarios
The Guardian -
Australian state of Victoria declares coronavirus disaster and sets curfew for Melbourne
The Telegraph -
Noorwegen en Slovenië kleuren oranje voor vertrekkende reizigers, Lissabon niet langer rood
De Standaard -
België geeft oranje reisadvies af voor drie Nederlandse provincies
NU.nl -
Zuid-Holland en Zeeland kleuren oranje op Europese corona-kaart
De Telegraaf -
Ruim de helft van de besmettingsbronnen wordt niet achterhaald
NOS -
More people are dying from bowel cancer than coronavirus
Daily Mail
4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?
Toelichting ›7. De exit: hoe unlock je de lockdown?
Toelichting ›8. Democratie, rechten en redelijkheid
Toelichting ›9. Recessie of depressie
Toelichting ›-
‘Coronavirus has stolen our future’: young people’s despair as jobs evaporate
The Guardian -
Twintig weken coronacrisis: schulden, werkloosheid en miljarden steun
NOS -
Huizenkopers komen moeilijker aan hypotheek, bank vraagt om ‘coronaverklaring’
AD -
One-Third of U.S. Restaurants Face Permanent Closure This Year
Bloomberg -
Europees herstelfonds niet groot genoeg'
Het Financieele Dagblad -
Zuid-Europa: slechtste kwartaalcijfers ooit
BNR
Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog