Terwijl in de EU en de rest van de wereld de energie- en voedselprijzen fors zijn gestegen en de inflatie oploopt, lijkt België zich (nog) te onttrekken aan de prijzen voor consumptieartikelen. "De prijzen van voeding, een belangrijk onderdeel van het gezinsbudget, zijn nauwelijks gestegen: gemiddeld gingen de prijzen met amper 0,47% omhoog," schrijft Retail Detail (1.2). Vers fruit werd zelfs gemiddeld 4,8% goedkoper en ook mineraalwater, babyvoeding en pizza's daalden licht in prijs.

Dat neemt niet weg dat er onvermijdelijk prijsstijgingen aan zitten te komen. Retailers en merkfabrikanten waarschuwen al geruime tijd dat zij de prijzen moeten verhogen als gevolg van de gestegen energie-, grondstoffen- en transportkosten. Die prijsstijgingen gaan vroeg óf laat ook de consument raken.

In Frankrijk is het al zo ver. Zo is de prijs van een gewone kip al met 9% gestegen. "Ik koop geen aiguillettes de poulet ('kiphaasjes') meer, omdat ze zo enorm veel duurder zijn geworden", zegt een consument. En toch proberen de kipproducenten de prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar ook zij hebben met een kostenstijging te maken. "Sinds een paar maanden lopen de kosten flink op," zegt vleeskippenhouder Michel Petit op FranceTVinfo (1.1). "Een jaar geleden zaten we op zo'n €180 per ton mais, maar nu is het praktisch €250." Om zijn klanten niet af te schrikken, verhoogde Petit zijn prijs met een bescheiden 40 cent naar €10,40 de kilo. Dat is dus maar 4%.
Dit artikel afdrukken