De samenleving zoveel mogelijk open houden bij een nieuwe uitbraak. Dat is het idee achter de 'langetermijnstrategie voor de aanpak van Covid-19' van het kabinet.

De burger en de middenstand moeten vooral zelf in actie komen als het virus weer opleeft. Geen routekaart meer, geen harde instructies voor veiligheidsregio's, geen coronaziekenhuizen en niet meer massaal testen; komende herfst ligt de verantwoordelijkheid bij ons.

Dat betekent dat sectoren zelf plannen moeten maken wat ze gaan doen bij nieuwe uitbraken. Denk hierbij aan looproutes, zorgen dat klanten 1,5 meter afstand kunnen houden en ventilatie (3.1, 3.2, 3.3 en 3.4).

Vanaf 11 april is het al niet meer nodig om bij klachten naar een GGD-teststraat te gaan. Zelftesten wordt de norm, hierin moet de samenleving volgens het kabinet eigen verantwoordelijkheid nemen. Het blijft wel mogelijk om bij de GGD te testen. De isolatie en quarantaine-adviezen blijven wel intact. Mocht er weer een grotere uitbraak zijn, kunnen de PCR-testen snel opgeschaald worden, aldus het kabinet.

Rioolmetingen
Hoe wordt het virus dan in de gaten gehouden? De surveillance van corona krijgt dezelfde trekken als die van de griep. Rioolmetingen, de infectieradar en wattenstaafjestesten bij patiënten met neus- en keelklachten door zorgorganisatie Nivel moeten ervoor zorgen dat het virus niet uit het oog wordt verloren (de Volkskrant, 3.5). Oplevingen kunnen vroeg opgespoord worden via het riool. Met wat 'chemische vishengels' kunnen nieuwe varianten opgemerkt worden. Dat kan aanleiding zijn om bijvoorbeeld toch weer een lokale testlocatie in te richten, of mensen extra alert te maken op vaccinatie.

Harde beloften over het voorkomen van een toekomstige lockdown durft het kabinet overigens niet te doen. "Als het virus weer flink opleeft, valt niet uit te sluiten dat er maatregelen genomen moeten worden om de samenleving open te houden en de zorg toegankelijk te houden." Minister Ernst Kuipers van VWS overweegt dan wel om naast het OMT een 'MIT' in te zetten: een maatschappelijk impact team. Ook houdt het kabinet voor dat geval de QR-codes achter de hand. Eventuele nieuwe vaccinatierondes en (nieuwe) medicijnen zullen op tijd beschikbaar zijn, belooft Den Haag.

Steunpakketten
Per vandaag, 1 april, zijn ook de corona-steunpakketten van het kabinet stopgezet (NOS, 1.1). Dat betekent dat vanaf vandaag bedrijven geen gebruik meer kunnen maken van subsidies als de NOW-regeling of de TVL-regeling bij omzetverlies door de coronacrisis. Corona wordt een ondernemersrisico, alleen bij het allerzwartste scenario wordt de coronasteun weer van stal gehaald.
Dit artikel afdrukken