De bestuursvoorzitter oefende op een zin voor de spiegel. Hij moest zeggen dat de winst was gestegen, terwijl hij dacht dat die gedaald was omdat die wat hem betreft niet genoeg gestegen was, Nou nee, eigenlijk wist hij niet waar hij het over had, maar hij moest wel wat zeggen. 'Gestaald' - dat zou uit de mond van de voorzitter komen als hij voor de camera's kwam. In volstrekte verwarring. Was'ie nou gestegen of eigenlijk gedaald?

Zoiets is ook aan hand met de Nederlandse boer.

Vorige week kwam uit Europa het nieuws dat de Nederlandse boer het prima doet. Deze week komt ons eigen Landbouw Economisch Instituut met het nieuws dat een flink stel boeren dit jaar zelfs minder dan niets verdient. Dat geldt met name voor de Nederlandse eierboeren. Toch is dat een sector die net zoveel boerenproduct exporteert als Nederland maakt.

Foodlog is even dicht voor reacties. Daarom kun je even over de vraag nadenken: hoe is het mogelijk dat zulke berichten zonder kortsluiting de kranten bereiken?
Ik heb geen tenminste geen enkele analyse gezien die het verschil in nieuws zelfs maar enigszins verhelderend wist te duiden.

Fotocredits: Polder Schieveen, uitsnede, WilcoZpics
Dit artikel afdrukken