Maar al die onderzoeken kunnen nu de prullenbak in. Het antwoord zou ronduit 'nee' zijn. In The Lancet verschijnt vandaag een overzichtsstudie die de gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers uit 19 landen vergelijkt. Ook het Erasmus MC deed mee aan de metastudie, die 83 onderzoeken uit de periode tussen 1964 en 2010 onder de loep nam.
Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doenDe studie richtte zich specifiek op de relatie tussen alcohol en de risico's op hart- en vaatziekten. Onderzoeken die wel een positief effect constateren, kampen nogal eens met methodologische mankementen, constateert co-auteur Trudy Voortman zelfverzekerd. "De groep niet-drinkers bestond bijvoorbeeld vrijwel altijd uit veel voormalige drinkers die vanuit gezondheidsoogpunt gestopt waren met drinken. Geen wonder dat zij er gezondheidstechnisch slechter aan toe waren dan gematigde gezonde drinkers."
Elk glas alcohol verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een aneurysma van de aorta. De onderzoekers rekenen voor dat een 40-jarige man gemiddeld anderhalf jaar ouder zal worden als hij alle drank laat staan. Voor vrouwen betekent helemaal niet drinken gemiddeld 1,3 jaar langer leven.
In de Volkskrant zegt voedingshoogleraar Jaap Seidell (VU) blij te zijn met de nieuwe studie, die de (door de industrie gesponsorde) studies met de positieve gezondheidseffecten definitief ontkracht. "Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen."
Wijnboer Ilja Gort, wetenschapper Kasper Hettinga en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal denken er het hunne van:
Merde! Ophef over wijndrinken, net nu Appie onze fonkelnieuwe La Tulipe Sparking in de bonus heeft. Gelukkig morgen de laatste dag. pic.twitter.com/ShbHaXM9Qm
— Ilja Gort (@iljagort) April 13, 2018
als je in de paper zelf kijkt naar effectgrootte, en dat mortaliteit tot 100g/dag niet verhoogd lijkt (wat meer is dan de glas per dag van de Gezondheidsraad) weet ik niet of een verandering van advies nodig is...
— Kasper Hettinga (@k_hettinga) April 13, 2018
Dit zijn de cruciale grafieken uit de studie die volgens de @volkskrant, het @nosnieuws en @Nieuwsuur zouden aangeven dat elk glaasje #alcohol ongezond is. Volgens mij vertellen ze toch iets anders. #kritisch pic.twitter.com/qhPgX9xRbv
— Simon Rozendaal (@Simon_Rozendaal) April 14, 2018
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En Ambrosiakevers lusten er ook pap van.
Overigens is het maar net, Jan Peter, welke tijdschaal je hanteert. De alcoholconsumptie vertoonde tijdens WOII een historisch dieptepunt. De huidige consumptie ligt onder het niveau van 1820 - 1840 zegt het CBS, dat Nederland daarmee tot "matigheidseiland" bestempelt.
Hier nog iets over fruitvliegjes, die drankleuten zijn.
En dan Robert, vullen de meeste minder in dan ze drinken, net zoals toen ik nog voor het Zuivelbureau werkte de mensen zeiden meer melk te drinken dan af fabriek in Nederland verkocht werd. Onderzoek is een moeilijke aangelegenheid, vooral waar het sociale wenselijkheid betreft.
Jan Peter,
Bij dit soort onderzoeken word je gevraagd in te vullen hoe vaak je een glas alcohol gebruikt.
Op de vragenlijsten staan vakjes die je kunt inkleuren net als bij de verkiezingen. Het aantal vakjes is echter beperkt. Bij alcohol kun je misschien kiezen uit 6 hoeveelheden. In de meeste historische onderzoeken, zal de keuze nog kleiner zijn. En kun je uit 3-5 hoeveelheden kiezen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit minder dan 1 glas per dag, 1 glas per dag, 2 glazen per dag. Of iets dergelijks. Indien onderzoek vervolgens uitwijst dat je een ongunstig effect ziet bij consumptie van 2 glazen per dag, geeft dit niet echt een "grens" aan. We weten immers niet hoe het effect eruit ziet bij mensen die 1,5 glas per dag drinken.
Wat me verder opvalt, is dat we uit de meeste onderzoeken niet echt kunnen afleiden hoe "slecht" hoge consumptie van alcohol precies is. Er staat een Relatief Risico en daar moeten we het mee doen.
We kunnen hier niet uit afleiden welk % alcoholgebruikers vroegtijdig zal overlijden.
Terechte vraag JP, maar ik weet niet zo goed of je van alcohol wel een stellig cijfer zou kunnen geven terwijl we hier al zo vaak hebben benadrukt dat we "weg moeten" van het "stofjesdenken" in voeding, en het "one size fits all" bij aanbevelingen over wat voor de gemiddelde Nederlander wel of niet schadelijk is in vetten, suikers, enz. enz. Het is volgens mij ook nog steeds niet duidelijk vastgesteld of beperkte of gematigde consumptie wel of niet gunstige gevolgen kan hebben (denk aan de Mediterrane wijndrinkers, etc.).
Ik denk wel dat we wat harder moeten proberen om duidelijkheid te krijgen over alcohol, omdat de directe gevolgen van overmatig gebruik misschien wel wat acuter zijn dan bij bv suiker. Maar zelfs daar ben ik al op glad ijs...