Acht jaar geleden startte Van Eck in het Gelderse Groesbeek al een kleine, experimentele variant van het bos dat in Schijndel moet opschieten. De resultaten klinken verbluffend. Van Eck vertelt het NOS-programma Nieuwsuur: "Dit is de Japanse walnoot. Deze boom gaat heel veel noten produceren en daar hebben we niks voor hoeven doen. Hij groeit echt helemaal vanzelf. Geen mest, geen gif, geen extra water." Anders dan bijvoorbeeld een boomgaard heeft dit bos geen monocultuur, maar een polycultuur. Dat voorkomt ziektes en plagen: de vogels en insecten zijn onderdeel van het systeem. Het zorgt voor goede oogsten."
Volgens Van Eck leert het experiment in Groesbeek "dat je landbouw en natuur wél kunt combineren."
De provincie Noord-Brabant is enthousiast over het project dat wordt gefinancierd uit het Groene Ontwikkelfonds (€240 miljoen), dat behalve de realisatie van natuur, ook projecten kan ondersteunen waar natuur en landbouw samenkomen.
Straffeloos royaal oogsten?
Foodlog kent menige discussie over biochemische processen in de landbouw. Wie oogst, voert nutriënten af en zal daarom met steeds minder bouwstenen voor toekomstige oogsten worden geconfronteerd. Dat leidt tot een uitgemergelde bodem. Dat zegt ook de wereldvermaarde bodemwetenschapper Rattan Lal (zie de video hieronder) die afgelopen vrijdag in Ooststellingwerf deelnam aan een conferentie over bodems en de toekomst van de biologische landbouw. Zijn kennis is de basis is voor een goed begrip van de groei van zowel bossen als landbouwgewassen. Om dezelfde reden is kringlooplandbouw een problematisch concept zonder mensenpoep te integreren.
Voedselbossen lijken de natuurwetten zoals we die tot op heden kennen naar de prullenbak te kunnen verwijzen. Als ze hun claims waar kunnen maken, bieden ze zicht op het Beloofde Land: straffeloos en royaal oogsten zonder mest en andere aan te leggen voorwaarden voor succesvolle groei. In de Bijbel volgde het op een periode van ontberingen nadat mensen het paradijs hadden verprutst en hun eigen gang waren gegaan.
Rattan Lal (Ohio State University) is ook de inspirator van het Franse 4p1000-project
Prima algemene introductie van het fenomeen #voedselbos waarover de kwartjes nu na tig jaar steeds sneller vallen. Een multifunctioneel alternatief voor mono-vormen van productie - en n verzoening van #natuur en #landbouw. https://t.co/yWywFrq72d https://t.co/fmumimeO0g
— Fransjan de Waard (@Vollegrond) October 14, 2018
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een leuke reportage van het voedselbos Ketelbroek, in de buurt van De Horst bij Groesbeek. Wouter van Eck, oprichter, noemt zich een luie boer. De bomen, waaronder tal van exoten (hij snapt het gedoe rond exoten niet zo) beginnen nu op te brengen, en dat wordt ieder jaar meer. Het bos heeft minder last van de droogte gehad dan de gangbare landbouw, heeft veel variatie, en de natuurwaarde is even hoog als van natuurgebied de Bruuk. Wijnand Sukkel van de WUR noemt het " een ‘hartstikke mooie ontwikkeling’. Zij het misschien een tikje radicaal", maar het idee is al zo oud als Methusalem.
In alle provincies zijn wel meerdere initiatieven in de richting van een voedselbos of voedselpark.
Als je daar eens door heen bladert, concludeer ik dat voedselproductie meestal niet voorop staat. Het gaat om "vernieuwend openbaar groen", contact met de natuur en met andere mensen, spelen, wandelen, lekker samen tuinen, vergaderen, horeca, kookworkshops, campings. En ook nog af en toe werken en plukken en rapen. Of het wat gaat worden? Diverse websites werken niet meer, her en der dringende oproepen om hulp.
Ook een veelzijdig (o.a. toerisme) biobedrijf kwam ik tegen, met als extra attractie een voedselbos. Link
En voor hoevéél hectare voedselbos zijn er voldoende wapperende handen?
Als het er weinig zijn hoeven we ons ook niet meer druk te maken over de vraag hoeveel voedsel zo'n bos nou per hectare oplevert.
Jan Peter, misschien ook niet.
Piet, misschien zijn er wel mensen die het leuk vinden af en toe in een voedselbos mee te helpen, in plaats van voor de geraniums te zitten, of over de hei te lopen.