Volgens de NOS zal in de Brabantse plaats Schijndel het grootste voedselbos ter wereld verschijnen. Volgens oud-Milieudefensie coryfee Wouter van Eck, de initiatiefnemer, heeft het voedselbos geen kunstmest, gif of extra water nodig. Niettemin zou de opbrengst zelfs hoger kunnen zijn dan die van reguliere landbouw.

Acht jaar geleden startte Van Eck in het Gelderse Groesbeek al een kleine, experimentele variant van het bos dat in Schijndel moet opschieten. De resultaten klinken verbluffend. Van Eck vertelt het NOS-programma Nieuwsuur: "Dit is de Japanse walnoot. Deze boom gaat heel veel noten produceren en daar hebben we niks voor hoeven doen. Hij groeit echt helemaal vanzelf. Geen mest, geen gif, geen extra water." Anders dan bijvoorbeeld een boomgaard heeft dit bos geen monocultuur, maar een polycultuur. Dat voorkomt ziektes en plagen: de vogels en insecten zijn onderdeel van het systeem. Het zorgt voor goede oogsten."

Volgens Van Eck leert het experiment in Groesbeek "dat je landbouw en natuur wél kunt combineren."

De provincie Noord-Brabant is enthousiast over het project dat wordt gefinancierd uit het Groene Ontwikkelfonds (€240 miljoen), dat behalve de realisatie van natuur, ook projecten kan ondersteunen waar natuur en landbouw samenkomen.

Straffeloos royaal oogsten?
Foodlog kent menige discussie over biochemische processen in de landbouw. Wie oogst, voert nutriënten af en zal daarom met steeds minder bouwstenen voor toekomstige oogsten worden geconfronteerd. Dat leidt tot een uitgemergelde bodem. Dat zegt ook de wereldvermaarde bodemwetenschapper Rattan Lal (zie de video hieronder) die afgelopen vrijdag in Ooststellingwerf deelnam aan een conferentie over bodems en de toekomst van de biologische landbouw. Zijn kennis is de basis is voor een goed begrip van de groei van zowel bossen als landbouwgewassen. Om dezelfde reden is kringlooplandbouw een problematisch concept zonder mensenpoep te integreren.

Voedselbossen lijken de natuurwetten zoals we die tot op heden kennen naar de prullenbak te kunnen verwijzen. Als ze hun claims waar kunnen maken, bieden ze zicht op het Beloofde Land: straffeloos en royaal oogsten zonder mest en andere aan te leggen voorwaarden voor succesvolle groei. In de Bijbel volgde het op een periode van ontberingen nadat mensen het paradijs hadden verprutst en hun eigen gang waren gegaan.


Rattan Lal (Ohio State University) is ook de inspirator van het Franse 4p1000-projectDit artikel afdrukken