Mondelez International, nummer 2 op de ranglijst van 's werelds grootste snoep- en chocoladefabrikanten, deed donderdag een bod van $23 miljard op Hershey, de nummer 5.

Win-win
Met de overname zou Mondelez zijn positie op de Amerikaanse markt versterken en zou Hershey zijn internationale belang vergroten. Voor de mededingingsautoriteiten zou een samengaan weinig problemen opleveren, omdat er weinig overlap tussen beide bedrijven bestaat. De nieuwe combi zou met 18% wereldmarktaandeel de huidige nummer 1, Mars (13,3%), van de troon stoten. Om het bod aantrekkelijker te maken, zou Mondelez de naam Hershey willen handhaven, het hoofdkantoor in de plaats Hershey willen vestigen en een baangarantie afgeven.

Het mocht niet baten. De Hershey Trust, een liefdadigheidsinstelling die 80% van de stemgerechtigde aandelen in handen heeft, wees het bod van $107 per aandeel af. "De Raad van Bestuur van het bedrijf wijst de toenaderingspoging unaniem af en stelt vast dat deze geen basis legt voor verdere gesprekken tussen Mondelez en het bedrijf", citeert Reuters.

Hershey Trust dwarsligger
Eerdere overnamepogingen heeft de Hershey Trust steevast weten te pareren. Dit keer zou dat wel eens iets moeizamer blijken, omdat de Trust zelf in schandalen is verwikkeld. Na het bekendmaken van het bod ging in ieder geval de prijs van het aandeel Hershey op de beurs met 17% omhoog tot $113. Dat duidt erop dat beleggers een overname wel zien zitten.
Dit artikel afdrukken