Dat is de conclusie van een internationaal panel van gezondheidsdeskundigen in een nieuw rapport van de Global Council on Brain Health.

Het panel beoordeelde de onderzoeken naar een positief gezondheidseffect van supplementen zoals B-vitamines, vitamine D, omega-3 vetzuren en cafeïne. De experts concludeerden dat weinig supplementen die claimen de hersengezondheid positief te beïnvloeden ook daadwerkelijk getest zijn op hun effect.

De beschikbare studies zouden te weinig bewijs leveren voor de stelling dat supplementen op latere leeftijd de hersenfuncties verbeteren of dementie helpen voorkomen. Ook het Voedingscentrum zet vraagtekens bij de werking van zogenaamde hersenfunctie-bevorderende supplementen.

Toch worden de supplementen volgens klinisch psycholoog en panellid Linda Clare gepromoot als producten die bewezen effectief zijn. Consumenten moeten een wat sceptischere houding aannemen ten opzichte van de supplementen, adviseren de gezondheidsexperts.

Het betekent nou echter ook weer niet dat alle supplementen per definitie slecht zijn, schrijft The Guardian. Mensen die vegetarisch of vegan eten en daardoor voedingsstoffen tekortkomen, zouden kunnen overwegen hun dieet aan te vullen met supplementen. Ouderen zouden hun geld daarentegen beter kunnen besteden aan een gezond dieet met veel groenten en fruit.

Overigens: of je van groenten en fruit gezonder wordt óf juist van het laten staan van 'fout' eten óf van die combinatie, is zo'n prangende vraag die de wetenschap nog steeds niet eenduidig heeft kunnen beantwoorden. Afgelopen jaar toonde de Grieks-Amerikaanse statisticus en epidemioloog John Ioannidis aan dat voedingswetenschappelijk onderzoek sowieso buitengewoon weinig zekere resultaten in termen van kennis heeft weten op te leveren. Dat zou ook kunnen gelden voor bovenstaand negatief oordeel over supplementen.
Dit artikel afdrukken